Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Szeptember 19. 21:09, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Mustgáz ölt meg egy idős férfit Lébényben

Mustgáz ölt meg egy idős férfit Lébényben

Mustgáz ölt meg egy idős férfit a Győr-Moson-Sopron megyei Lébényben - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője szerda este az MTI-vel.

Dobos Viktória hadnagy elmondta: szerda délután kapták a jelzést a mentőktől arról, hogy egy a saját kertje terméséből bort készítő férfit kellene kimenteni a pincéjéből. A helyszínre érkező egység tagjai azonban már csak az idős ember holttestét tudták a felszínre hozni.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szeptember 8-án közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a mustgáz a szüreti időszakban minden évben több, akár halállal végződő balesetet is okoz, pedig azok megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal megelőzhetők.
Kifejtették: a mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz, amely a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, ennek jele szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Utóbbi azért jelent külön veszélyt, mert még ha fizikailag képes volna is a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza a helyiség elhagyásában - írták az akkori közleményben.
A katasztrófavédelem a balesetek megelőzése érdekében a pincék megfelelő szellőztetését, a hordók nagy térben való elhelyezését és gázérzékelő riasztóberendezés használatát javasolta.

Fotó: illusztráció

Címkék: lébény, meghalt, must, mustgáz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.