Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Október 22. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Műtétet rövidít, gyógyulást gyorsít a magyar találmány

Műtétet rövidít, gyógyulást gyorsít a magyar találmány

Dél-Koreában folytatják egy magyar fejlesztésű csontpótló anyag, az úgynevezett nano-hidroxiapatit további kutatásfejlesztési munkálatait és tesztjeit. A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetében (

Az MTA-MFA együttműködési megállapodást kötött a koreai Gangneung-Wonju Nemzeti Egyetem Fogászati és Korrekciós Arcsebészeti Klinikájával, így a tojáshéj és kagyló alapú nanoszerkezetű hidroxiapatitot hamarosan csonthelyreállító műtéteknél alkalmazhatják az ázsiai országban. A csontok pótlására eddig használt mesterséges anyagokat nem mindig fogadja be a szervezet, a magyar kutatók által létrehozott anyag viszont természetes alapú és kedvezőbb tulajdonságai vannak, kémiai szempontból pedig hasonlít a csontszövet összetételére.

Az új anyag előállítása egyszerűbb, olcsóbb és környezetkímélőbb, mint a hagyományos csontpótlóké. Az úgynevezett nano-hidroxiapatit sikeresen segíti a csontfejlődést, így egy kisebb csonthiány 8-12 hét alatt pótolható. Az eljárást főleg arc- és szájsebészeti korrekciós műtéteknél alkalmazzák.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.