Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Augusztus 04. 07:27, csütörtök | Külföld
Forrás: Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:

Náci múltú cégek szállítják Izraelnek a gázmaszkokat

Náci múltú cégek szállítják Izraelnek a gázmaszkokat

Az egykori náci Németországot hadianyaggal ellátó cégektől szerzi be Izrael évtizedek óta tudtán kívül a gázmaszkokat - tárta fel szerdán gazdasági mellékletében a Jediót Ahronót című helyi újság.

A védelmi minisztérium, a rendőrség, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat, az izraeli vasút, a büntetés-végrehajtás, és még a tűzoltóság is évtizedek óta két olyan német vállalattól szerzi be a gázmaszkokat, amelyekről a Jad Vasem Holokauszt Emlékintézet egyik kutatója kiderítette, hogy a náci Németország hadianyag-ellátójaként ők szállították a gázmaszkokat nemcsak a német katonáknak, hanem az auschwitzi gázkamrát működtető SS-őröknek is.

A Jediót Ahronót értesülése szerint 1967, a hatnapos háború óta vásárolja Izrael a Lübeckben székelő Drager és a jelenleg amerikai MSA nevű, de régebben Auer néven futó, és részben ma is Berlinben működő cégektől ezt a terméket.

A sokéves üzlet nyomán ezek a megbízható és kipróbált vállalkozások pályáztatás nélküli, állandó ellátói az izraeli biztonsági szerveknek. A nácikkal való kapcsolataikra egy olyan új történeti kutatás derített fényt, amely a gázkamrák náci felügyelői által használt gázmaszkok eredetét vizsgálta.

Egy történész kiderítette, hogy a Drager cég GM38 márkájú, rendkívül fejlett, sokszor mikrofonnal is ellátott gázmaszkját használták a németek, és a Ciklon B gáz ellen védő szűrőket az Auer gyár szállította hozzá.

A gázmaszk egykori használati utasításában többek közt ez is szerepel: "a Ciklon gáz használatakor csak az Auer gyár különleges, J betűs szűrőjét alkalmazza. Ha gázszivárgást észlel a maszkon, azonnal hagyja el az épületet, cserélje ki a filtert, miután ellenőrizte és beállította a maszk szélességét."

Az 1991-es Öböl-menti háború, a vegyi fegyverekkel való fenyegetettség óta Izrael minden polgárát ellátta gázmaszkkal, ami hatalmas, milliós nagyságrendű üzlet volt.

Legutóbb 2013-ban került sor ennek a gáztámadás elleni védelmi eszköznek a megújítására, amikor felmerült a szíriai polgárháborúban az ott elraktározott vegyi fegyverek esetleges bevetése, és Izrael lakói hosszú sorokban álltak maszkjaikért az átadó állomásokon, a postahivataloknál.

2014 januárjában Jeruzsálem bejelentette, hogy megszüntetik a gázmaszkok osztását, mert drasztikusan lecsökkent egy támadás esélye, ráadásul kétségbe vonható hasznosságuk ideggázok esetén, és nagyon drágák, darabonként 380 sékelbe, mintegy 27 ezer forintba kerülnek.

A Jediót Ahronóthoz érkezett válaszok alapján a tűzoltók és a mentők szerint a világon fellelhető egyik legjobb minőségű, életmentő eszközről van szó, de a tűzoltók nem javasolják a biztonságiaknak megvásárlását.

A védelmi minisztérium közölte a lappal, hogy mindeddig ismeretlen volt előttük a két német vállalkozás háborús múltja.

Címkék: gázmaszk, izrael, náci

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése