Városlista
2023. november 29, szerda - Taksony

Hírek

2023. Július 21. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Nagy István: az élelmiszer-önellátás stratégiai kérdés

Nagy István: az élelmiszer-önellátás stratégiai kérdés

A háború árnyékában az élelmiszer-önellátás stratégiai kérdés - jelentette ki az agrárminiszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal-beszélgetésén, csütörtökön Tusnádfürdőn a tárca közleménye szerin

Nagy István arra emlékeztetett: komoly kihívásokkal kellett megküzdenie a magyar agráriumnak, a történelmi aszály után a háború negatív hatásai és "az elhibázott brüsszeli szankciók is sújtották hazánkat". A negatív helyzeteket azonban esélyként kell kihasználni - tette hozzá.

Hangsúlyozta, a magyar kormány szorosabbra fonta kapcsolatát a magyar gazdatársadalommal, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar ugyanis stratégiai ágazat. A kormány ezért úgy döntött, az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós fejlesztési források mellé. Így háromszor több pénz jut az agrárium fejlesztésére, mint a megelőző uniós finanszírozási időszakban - fejtette ki a miniszter.

Nagy István arról is beszélt, hogy az ország gerincét a vidék adja, ezért mindent meg kell tenni annak megerősítése érdekében. A kormánynál középpontban van a vidéki életforma, a hagyományok megőrzése. "Ezekért dolgozunk minden nap" - fűzte hozzá a miniszter.

Kitért arra is: az intézkedések előterében a rövid ellátási lánc megerősítése és a helyi termékek támogatása, valamint az önellátás további megerősítése áll. Az agrárium versenyképességét és az agráriumból élők helyzetét tovább kell erősíteni - húzta alá az agrártárca vezetője a közlemény szerint.

Fotó: MTI - Archív

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld

90 százalék fölé emelkedhet az egyszer használatos ital palackok visszagyűjtési aránya

Az új visszaváltási rendszerrel a mostani 40 százalék körüli szintről 90 százalék fölé nőhet az egyszer használatos italos palackok visszagyűjtési aránya

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: életben lévő magyar túszról kaptunk információt az izraeli hatóságoktól

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, amely szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van és jelenleg is a Hamász terrorszervezet foglya - közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

2023. November 29. 06:00, szerda | Belföld

A Tisza vize megérkezett Debrecenbe

2023. November 28. 13:39, kedd | Belföld

MÁV: nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.