Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 21. 07:39, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Nagy Márton: vissza kell térni a korábbi konvergencia pályára

Nagy Márton: vissza kell térni a korábbi konvergencia pályára

Vissza kell térni a korábbi konvergencia pályára, és helyre kell állítani a pénzügyi stabilitást, a költségvetés egyensúlyát - mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten, az Exim Awards díjátadó gálán.

Az idei évben 3 százalék körüli gazdasági növekedés várható, amely jövőre 4 százalékra emelkedhet, míg a költségvetési hiány 2026-ra 3 százalék alá eshet a tavalyi 6,5 százalékról. 2026-ra a magyar gazdaság ismét elérheti az utolsó békeév teljesítményét, 4 százalékos növekedéssel, 3 százalék alatti hiánnyal és inflációval, pozitív fizetési mérleggel és remélhetőleg alacsony jegybanki kamattal - hangsúlyozta.

A 2024-es növekedési kilátásokról azt mondta, hogy a belgazdaság - élelmiszer, építőipar, kereskedelem, logisztika - "teljesítménye rendben lesz", a nagy kérdés az export, amely a német és az európai gazdasági kilátásoktól, valamint az elektromos autózás jövőjétől függ, ami "korántsem olyan biztos, mint fél évvel ezelőtt".

Az Eximbankra kitérve elmondta, hogy a pénzintézet is szerepet kap a rendszerváltás óta eltel időszak legnagyobb állami ügyletében, a repülőtér visszavásárlásában.

Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy tavaly több rekordot is megdöntött a pénzintézet. A mérlegfőösszeg 70 százalékkal nőtt és a refinanszírozási aktivitás új csúcsot ért el.

Kifejtette: minden idők legnagyobb állami hitelprogramja, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram 1000 milliárd forintos keretét 2023 végére kimerítették és ebből 750 milliárd forintot már kihelyeztek, ezzel az Eximbank hozzájárult a recesszió tompításához.

A kedvezményes hitelprogram révén összesen mintegy 3000 cég jutott forráshoz, a célcsoportnak számító közepes és nagyvállalati szegmensben a vállalatok 15 százalékát érték el beruházási és forgóeszközhitellel, valamint lízingfinanszírozással.

A tavalyi év a refinanszírozásról szólt, míg az idei működés fókuszába a kifektetések kerülnek, a nemzeti bajnokok regionális vagy globális piacra történő befektetéseinek támogatása - mondta, hozzátéve, hogy az Eximbank a 2023-ban két nemzetközi kötvénykibocsátása során bevont forrás még fel nem használt részéből is támogatja ezeket a cégeket.

Kisgergely Kornél az Eximbank létrehozásának 30. évfordulója kapcsán kiemelte: az elmúlt három évtizedben több mint tízezer ügyletet finanszíroztak, a partnervállalatok több mint 159 országba jutottak el termékeikkel.

Minden 1 milliárd forint beruházási hitel vállalati oldalon 7-8 milliárd forintos befektetéssel párosult - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy a pénzintézet tavaly év végén elindította az EXIM Határtalan Kultúra Programot, amely fiatal művészek számára teremt lehetőséget a nemzetközi színtéren való érvényesülésben az Art is Business Egyesület által meghirdetett két ösztöndíjpályázatán keresztül.

A gálán a szervezők kilenc díjat adtak át az EXIM Magyarország hitel- és lízingkonstrukcióinak refinanszírozásában kiemelkedő pénzintézeteknek.

A legeredményesebb refinanszírozási partner és az év kkv-finanszírozója díjat az OTP Bank Nyrt. nevében Wolf László, a bank vezérigazgató-helyettese vette át.

Az MBH Bank Nyrt. az év bankja mellett az Eximbank legeredményesebb zöld refinanszírozási partnere díját is elnyerte.

Az év lízingcége a Merkantil Bank Zrt. lett, a legdinamikusabban növekvő refinanszírozási partner díjat a Gránit Bank Zrt. kapta.

A legaktívabb lízingcég tavaly az Euroleasing Zrt., az év treasury partnere az Erste Bank Hungary Zrt volt.

Az Eximbank korábbi vezetőjéről elnevezett Urbán Zoltán-díjat Csabai Péternek, a Raiffeisen Bank Zrt. szakemberének ítélték oda.

Címkék: gazdaság, nagy márton

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország