Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Február 25. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Nagy számban terrorizálják egymást a tajvani diákok

Nagy számban terrorizálják egymást a tajvani diákok

Friss felmérés eredménye szerint minden ötödik diákot terrorizálnak kortársai a tajvani iskolákban. A kutatók szerint a kirekesztés, a szóbeli és fizikai bántalmazás formái is gyakoriak.


Komoly lelki problémák forrása lehe

A Child Welfare League Foundation megbízásából készült felmérés eredményei szerint ötből egy tajvani diák panaszkodik arra, hogy havonta több alkalommal is bántják kortársai. Az alsó tagozatos iskolások és ötödik, hatodik osztályos diákok körében készült kutatás szerint a fiatalok tíz százaléka ismerte be, hogy részt vett osztálytársai fizikai vagy szóbeli bántalmazásában. Az iskolai terror leggyakoribb formája a kirekesztés: a nem népszerű diáktársukkal szemben tartják a távolságot, megtréfálják, rosszindulatú pletykákat terjesztenek róla. Gyakori, hogy kinevetik őket és gúnyneveket ragasztanak rájuk. Az esetek tíz százalékában fizikai erőszak is előfordul.

Újabb jelenség, hogy nem csak az iskolában, de az interneten vagy mobiltelefonon keresztül is bántják társaikat az iskolások. A megkérdezett diákok 17 százaléka vett már részt olyan helyzetben, amikor lenézett társuknak bántó, fenyegető képeket, üzenetet küldtek. Az iskolások 10 százaléka szenvedett már el ilyen jellegű bántalmazást.

A gyermekjóléti szervezet szerint aggasztó, hogy ilyen gyakori a bántalmazás az iskolában, mivel ezek komoly lelki traumát okozhatnak a gyerekeknek, amely nem csak rövid, de hosszú távon is érezteti hatását. A lelki sebek aktuális eredménye, hogy a bántott kisgyerekek 14 százaléka mondta, nem szeret iskolába járni a társai viselkedése miatt, négyből egy áldozat pedig még az öngyilkosság gondolatát is felvetette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal