Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Január 07. 15:08, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nagysebességű elektromos vonatok beszerzéséről állapodott meg Szerbia Kínával

Nagysebességű elektromos vonatok beszerzéséről állapodott meg Szerbia Kínával

Nagysebességű elektromos vonatok beszerzéséről írt alá szerdán szándéknyilatkozatot Tomislav Momirovic szerb közlekedési miniszter Csen Bó, Kína belgrádi nagykövetével - közölte a helyi sajtó.

Az óránként 200 kilométer megtételére képes vonatok a készülő Belgrád-Újvidék-Szabadka vasútvonalon közlekednek majd.

Momirovic elmondta: a szándéknyilatkozat folytatása a 2009-ben a két ország között megkötött gazdasági és infrastrukturális megállapodásnak.

A kínai nagykövet kiemelte: Kína és Szerbia nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal mielőbb elkészüljön.

A Belgrád-Budapest vasútvonal az első határon átnyúló projekt, amely Kína, valamint 16 kelet-közép-európai ország együttműködésének keretében jön létre, és azért is egyedülálló, mert Kína, egy EU-tagország és egy nem EU-tag együttesen vesz részt benne.

A Budapest és Belgrád közötti, kétvágányú, villamosított vasútvonal kiépítéséhez 350 kilométernyi vasúti szakaszt kell felújítani, 166 kilométert Magyarországon, 184 kilométert Szerbiában.

A személyforgalom mellett ezen az útvonalon jelentős teherforgalmat lehet majd lebonyolítani. A tervek szerint így a Kína által a pireuszi kikötőbe behajózott, Nyugat-Európába szánt árut Szerbián és Magyarországon keresztül tudják majd a leggyorsabban szállítani.

A szerbiai szakasz a munkálatok eltolódása miatt a várakozások szerint 2021 végére készül el Újvidékig, és csak 2024 végére Budapestig.

Címkék: kína, szerbia, vasút, vonat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.