Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2010. Május 06. 10:00, csütörtök | Belföld
Forrás: InfoGyőr

Nagystílű luxus: az új Audi A8L W12 quattro

Nagystílű luxus: az új Audi A8L W12 quattro

Az új A8 high-tech megoldások valóságos tárházaként testesíti meg az Audi „A haladás technikája” filozófiáját. Ezúttal a márka zászlóshajójának csúcsmodellje mutatkozik be: az A8 L W12 quattro hosszított tengelytávjával és 12-h

Az új Audi A8 L 5.267 illetve 3.122 milliméterre adódó hosszúsága és tengelytávja egyaránt 130 milliméterrel haladja meg az alapváltozat megfelelő méreteit. A szélesség 1.949 milliméteres értéke változatlan maradt, míg magassága 2 milliméterrel, összesen 1.462 milliméterre nőtt. Az Audi új zászlóshajója mind hosszúságában, mind pedig szélességében jelentősen felülmúlja vetélytársait.

Az új A8 L karosszériája szintén az Audi Space Frame (ASF) építési mód szerint, alumíniumból készül, s mintegy 40 százalékkal könnyebb a vele összevethető méretű acélkonstrukcióknál. Az ASF-karosszéria speciális öntvényekből, sajtolt profilokból és alumíniumlemezekből épül fel, míg különösen magas szilárdságú B-oszlopai formakeményítési eljárással alakított acélidomokból készülnek. A karosszériaszerkezet nagyfokú merevsége mindenkor az A8 rendkívül pontos irányíthatósági tulajdonságainak, magas színvonalú akusztikai kényelmének, illetve kiemelkedő passzív biztonságának egyik alapfeltételeként jelenik meg.


Az új A8-sorozat high-end technikáinak egyik kiemelkedő tagja az extrafelszerelésként rendelhető LED-fényszórók (az A8 L W12 quattro esetében széria) rendszere, amely az összes világítási funkciót speciális diódákkal látja el. E kifejezetten energiatakarékos, magas fényáramú LED-egységek révén az Audi egyértelműen új fejezetet nyitott a fényszóró-technikák történetében.

Az Audi A8 L W12 quattro csúcsmodelleket diszkrét külső jegyek különböztetik meg a sorozat többi tagjától. Integrált rácsozattal kiformált „singleframe" hűtőmaszkja magas fényű fekete tónusban készül, különleges kialakítású, krómozott vízszintes rácstagokat hordoz, de a légbeömlő nyílásokban is új tervezésű krómberakások jelentek meg. A külső tükrök házában szintén krómozott betétek jelzik a különleges modellt. A „singleframe" hűtőrácson és az autó farán egyaránt „W12" logók tűnnek fel, míg a kipufogórendszer igényesen a hátsó lökhárítóba foglalt, trapéz alakú csövekben végződik.


Bőséges térkínálat hátul


Az Audi A8 L W12 quattro esetében eleve az alapfelszereltséghez tartozó hátsó egyes ülések között a kardánalagúttól egészen a kalaptartóig folyamatosan ívelő középkonzol húzódik. Kívánságra olyan kiegészítőkkel szerelhető fel, mint a kihajtható asztal vagy épp a hűtőszekrény, míg a hátsó légkondicionálás külön kialakított kezelőfelülete szintén a szériafelszereltséget bővíti. A rendkívül igényes négyzónás automatikus légkondicionáló nem kevesebb, mint 25 állítómotorral működik.

A hosszú tengelytávú Audi A8 egyik technikai és kényelmi ínyencsége az első utasülés mögötti komfort-pihenőülés, amelyen az ülőpárna dőlésszöge is kívánság szerint állítható. Utasa a beépített tíz légkamra segítségével négyféle program szerint masszíroztathatja hátát, mégpedig távirányító segítségével, miközben lábait az első utasülésben kialakított, szintén elektromos állítású támaszon nyugtathatja. E speciális ülések eleve tartalmazzák az ülésfűtés és -szellőzés, valamint a komfort fejtámlák felszereléseit. A pihentető és kellemes utazásról, illetve az optimális munkakörülményekről mindemellett kihajtható asztal, kiegészítő bőr- és nemesfa-berakások, hűtőszekrény, valamint két 10,2 colos képernyővel működő hátsó szórakoztató rendszer (Seat Entertainment) gondoskodik, valóságos „gördülő szalonná" varázsolva az A8 utasterének hátsó traktusát.

Nemes anyagok: a belső design

Az A8 L utasterének kidolgozási minősége és anyagválasztása egyaránt a „First Class" jegyében született, a diszkrét hangulatvilágítástól egészen a hézagmentesen beillesztett, pontos kattanással működő kapcsolókig. A teljes belső teret karcsú és letisztult vonalvezetés, valamint a modern karakterű anyagok stílusos harmóniája jellemzi.


A „Valonea" bőrt kizárólag növényi eredetű cserzőanyagokkal készítik, s különösen puha, aktívan lélegző szerkezettel rendelkezik. Az Audi külön párnával is kedveskedik a hátsó utasoknak, amelyet a fejtámlákhoz és a nyolcfokozatú tiptronic sebességváltó karjához hasonlóan a rendkívül lágy és kellemes tapintású, egyben különösen strapabíró szarvasbőrrel borít.

Az extrafelszerelésként rendelhető panoráma üvegtető két hatalmas üvegfelületén át bőséges fénnyel árasztja el az utasteret. Mindkét rész árnyékolóval fedhető, külön felbillenthető, az első pedig nagy távolságon el is csúsztatható.

 

Az Audi A8 L W12 quattro: dinamika és gazdaságosság


A 6.3 FSI hajtómű teljesítménye 368 kW (500 LE), 625 newtonméter maximális forgatónyomatékát pedig 3.250-es percenkénti fordulatszámtól bocsátja a vezető rendelkezésére. A korszerű erőforrás sportautókhoz illő menetteljesítményekkel ruházza fel az Audi A8 hosszú tengelytávú változatát, amely az álló helyzetből 100 kilométer/óráig tartó sprinthez mindössze 4,9 másodpercet igényel, 250 kilométer/órára határolt csúcssebessége pedig szinte már „puszta formalitás".

E hatalmas erő minden menethelyzetben könnyed dinamikáról gondoskodik, miközben az új modell üzemanyag-fogyasztásával is új mércéül szolgálhat kategóriájában. Az Audi A8 L W12 quattro ugyanis az EU-tesztcikluson átlagosan mindössze 12,0 liter benzint igényel 100 kilométerenként, jóval kevesebbet, mint vetélytársai 12-hengeres motorjai. A 6,0 literes összlökettérfogatából 331 kW (450 LE) maximális teljesítményt produkáló előd konstrukció, még 13,6 litert fogyasztott 100 kilométeren, az átlagérték 1,6 literes csökkenése 12 százaléknak felel meg.


Biztonságos és sportos - Az erőátvitel

Az Audi A8 L magas fokú gazdaságosságában sebességváltója is komoly szerephez jut. A rendkívül kényelmes és gyors váltásokkal működő, nyolcfokozatú tiptronic váltómű szűk fokozatosztása mentén is igen széles összáttételi tartományt kínál. Szabályzása tisztán elektronikus úton zajlik („shift by wire"), amelynek a vezető az elegáns jachtok formavilágát idéző váltókarral, vagy a kormánykerék kapcsolóbillentyűi segítségével közvetítheti utasításait.

A quattro állandó összkerékhajtás főegységeként szolgáló központi differenciálmű sportosan, némileg a hátsó kerekeket előnyben részesítve osztja el a motor nyomatékát, alapesetben 40:60 arányban az első és a hátsó tengely között. A pillanatnyi menethelyzettől függően azonban igény szerint akár 60 százalékban előre vagy 80 százalékban hátra is irányíthatja a sebességváltó felől érkező forgatónyomatékot. A két hátsó kerék közötti ideális nyomatékarányról kívánságra sport-differenciálmű gondoskodik.

 

Magas fokú pontosság - A futómű

Az A8 L W12 quattro 19-colos, kifejezetten e modell számára fenntartott, 15-küllős design szerint kialakított könnyűfém keréktárcsákra szerelt, 255/45 méretű gumiabroncsokon gördül le a szerelőszalagról. Extrafelszerelésként 20-colos, míg a quattro GmbH kínálatában 21-colos könnyűfém keréktárcsák is rendelkezésre állnak.

Az új csúcsmodell A8 L W12 quattro nagyteljesítményű tárcsafékekkel készül, minden féktárcsa belső szellőzésű, az elsők 400, a hátsók 356 milliméter átmérővel. A tárcsák termikus terhelése és saját tömege mérséklése érdekében az acél súrlódó gyűrűk nemesacél távtartókkal kapcsolódnak az alumínium agyhoz. A féknyergek matt fekete fényezést kapnak.

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Mélyponton a születésszám

Az előzetes adatok szerint 2024 júniusában 6040 gyermek született és 8863 ember halt meg; 2023 júniusához képest a születések száma 17, a halálozásoké 5,9, a házasságkötéseké pedig 14 százalékkal csökkent

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor Románia miniszterelnökével tárgyalt a kétoldalú kapcsolatokról és a román schengeni tagságról

Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi tárgyalásukat követően idén is megbeszélést folytatott Bukarestben Marcel Ciolacu román kormányfővel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államti

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

Gulyás Gergely: Ukrajna azokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, akik következetesen kiállnak a béketárgyalások mellett

Ukrajna Magyarországot és Szlovákiát, azokat az országokat zsarolja a kőolajszállítás leállításával, amelyek következetesen kiállnak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett

2024. Július 27. 06:00, szombat | Belföld

KSH: a benzin 6, a dízel 1 forinttal olcsóbb, mint a szomszédos országokban

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 610 forint volt, ami 6 forinttal alacsonyabb a szomszédos országok átlagértékénél.