Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2013. Augusztus 23. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: orientpress

Nagyszülők és unokák védhetik egymás mentális egészségét

Nagyszülők és unokák védhetik egymás mentális egészségét

A nagyszülők és az unokák kölcsönösen nagy szerepet játszanak egymás egészségének megőrzésében. Egy két évtizedes vizsgálat ugyanis rámutatott, hogy a két generáció kapcsolatának minősége jelentős szerepet játszik mind a gyerek, mind a nagyszülők mentális állapotában - írja a Fox News.

A tanulmányba 376 nagyszülőt és 340 unokát vontak be, s megnézték mentális állapotuk alakulását 1985 és 2004 között. Azt találták, hogy a mind a nagyszülők, mind az unokák, akik érzelmileg közel érezték magukat egymáshoz kevésbé mutattak depressziós tüneteket.

A várható élettartam növekedésével egyre fontosabb szerepet játszik a kiterjedt családi kapcsolat. A két évtizedig tartó tanulmány során a résztvevők mindegyike néhány évente kitöltött egy-egy tesztet, amelynek során arra kellett válaszolniuk, hogy milyen gyakran segítenek egymásnak a házimunkában, viszik el egymást orvoshoz, bevásárolni és általában véve milyen a kapcsolatuk egymással. Emellett arra is válaszolniuk kellett, milyen gyakran produkálnak olyan depressziós tüneteket, mint az étvágytalanság vagy a szomorúság.

Az eredmények kimutatták, hogy a mentális egészségre vonatkozó pozitív hatások mellett a nagyszülők fontosnak érzik, hogy a segítséget, amit unokáiktól kapnak, viszonozni tudják, akkor is, hogyha azok már felnőttek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.