Városlista
2024. szeptember 10, kedd - Nikolett, Hunor

Hírek

2024. Szeptember 10. 07:35, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Navracsics Tibor: a fejlesztéspolitikai döntéseknél is komoly szerepet játszik a mesterséges intelligencia

Navracsics Tibor: a fejlesztéspolitikai döntéseknél is komoly szerepet játszik a mesterséges intelligencia

A fejlesztéspolitikai döntéseknél is komoly szerepet játszik a mesterséges intelligencia (AI) – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, az AI Summit 2024 rendezvényen.

Navracsics Tibor előadásában kiemelte, hogy amit ma tudunk a mesterséges intelligenciáról, az nagyon kevés ahhoz képest, amit a jövőben fogunk tudni, mégis foglalkozni kell már most azzal a kérdéssel, mire lehet felhasználni az AI-t a területi döntéshozatalban.

A mesterséges intelligencia segítségével megerősíthető az adatvezérelt szakpolitika: az adatok összegyűjthetők, összevethetők, adatbázisok készíthetők, amelyek révén integrált tudásra tehetnek szert, precízebb adatkezeléssel jobban meghatározhatók a célzott beavatkozások, és az eredmények is visszamérhetőkké válnak – mondta a tárcavezető.

Navracsics Tibor a további lehetséges alkalmazási területek között említette az okosváros programot, amelyben a polgárok mozgása, szokásai alapján digitális megoldásokkal "teszik okosabbá" a városok működését, a népegészségügyet és a járványkezelést, a környezeti fenntarthatóságot, valamint a gazdaságfejlesztést.

A digitális megoldásoknak és az adatkezelésnek köszönhetően várakozásaik szerint a jövőben a kormányzati politikai tervezés megalapozottabbá válhat, a komplex globális kihívásokra pedig hatékonyabban lehet majd reagálni - mutatott rá a miniszter.

Közölte, hogy Magyarországon a mesterséges intelligenciát már használja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Magyar Turisztikai Ügynökség, a helyi közszolgáltatási információs rendszer (IKIR), használták továbbá az Európa kulturális fővárosa programsorozat lebonyolítása során, és alkalmazzák a dél-dunántúli régió fejlesztésére irányuló modellprogramban is.
Navracsics Tibor szólt arról is, hogy a 2022-es digitális gazdaság és társadalom index alapján Magyarország az Európai Unió átlaga alatt helyezkedik el a digitális közszolgáltatások arányának, a digitális technológiák integráltságának, a humán tőke digitális felkészültségének, de még az internethozzáférés tekintetében is.

A lemaradás mérséklése érdekében már indultak uniós forrásból olyan programok, amelyek erősítik a digitális infrastruktúrát és javítják a magyar lakosság digitális készségeit, a közigazgatás is elindul a digitalizáció útján, valamint a szeptember elsején elindult Digitális állampolgárság program is válasz erre a problémára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 10. 07:43, kedd | Életmód

Ismét Kínában turnézik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Öt év után ismét a Kínai Népköztársaságban vendégeskedik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája hétfőn az MTI-vel.

2024. Szeptember 10. 07:41, kedd | Életmód

Az Imagine Dragons jövő júniusban a Puskás Arénában lép fel

Első európai stadionturnéja keretében jövőre Magyarországon is fellép az Imagine Dragons. A világhírű amerikai pop-rock csapat 2025. június 14-én a Puskás Arénában ad koncertet.

2024. Szeptember 09. 07:41, hétfő | Életmód

A cukorbeteg gyerekek maguknál tarthatják az iskolában a mobiltelefont

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek az igazgatók döntése alapján az iskolában is maguknál tarthatják a mobiltelefont - írta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.