Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2014. Január 08. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ne hanyagolja el visszérgyulladását!

Ne hanyagolja el visszérgyulladását!

Manapság egyre több ember küzd visszerekkel, köszönhetően az ülőmunkának, a mozgásszegény életmódnak és a genetikának. Az állapot egyik leggyakoribb szövődménye a visszérgyulladás, ami bár fájdalmakkal jár, sokan csak legyintenek rá, pedig súlyos szövődményeket okozhat. Dr. Nyiredy Géza, a Trombózisközpont érsebész főorvosa elárulja, mit kell tenni, ha Ön is tapasztalja magán a gyulladás tüneteit, illetve hogy milyen veszélyeket rejt, ha elhanyagolja a problémát.

Már a visszértágulatnál érdemes orvoshoz fordulni

Bár a visszerek esztétikailag zavaróak, ráadásul súlyos szövődményeket is okozhatnak, ennek ellenére kevesen fordulnak vele orvoshoz, pedig a kitágult erek nagyon könnyen begyulladhatnak, sőt, és akár mélyvénás trombózist is okozhatnak. Így érdemes már a megjelenésük idején szakemberhez fordulni velük, hogy mihamarabb meg lehessen ítélni, hogy milyen kezelésre van szükség (ez már akkor is javasolt, ha a visszerek még nem jelentenek különösebb problémát, vagy nem okoznak panaszt).

A visszérgyulladás tünetei

„A gyulladásnak egyértelmű tünetei vannak, így nehéz bármivel is összetéveszteni: ekkor a korábbi visszértágulatok kemény, fájdalmas csomókká, vagy kötegekké válnak, amik a leggyengébb érintésre is fájdalmasak. Felettük a bőr meleg, forró és piros. Ehhez általános gyulladásos tünetek – pl. láz, levertség, hidegrázás - ugyan ritkábban, de társulhatnak. Szerencsére a visszerek okozta fájdalommal nem lehet összekeverni, ugyanis arra inkább az alsóvégtag feszülése, dagadása, az estére jelentkező 'nehézláb érzés' és az éjszakai lábszárgörcsök a jellemzőek” - mondja dr. Nyiredy Géza, a Trombózisközpont érsebész főorvosa.

Az elhanyagolt visszérgyulladás következményei

Az elhanyagolt visszérgyulladás egyik, talán legsúlyosabb következménye az lehet, hogy a gyulladás az alsóvégtagon a lágyékig el kezd terjedni, és innen mélyvénás trombózist okozhat. Továbbá helyileg a gyulladt visszér valamilyen bakteriális felülfertőződés következtében elgennyesedhet, esetleg ki is fekélyesedhet- bár ez esetben valószínűleg higiéniás probléma is lehet a háttérben.

Kompressziós harisnya és a megelőzés a legfontosabb

Mint az összes betegségnél, itt is a megelőzés a legfontosabb, ezért érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, már a visszértágulatok megjelenése idején. Ekkor akár kompressziós kezeléssel, akár műtéttel nem csak a visszerek mértékét, de a szövődményeinek kockázatát is csökkenteni lehet.

Amennyiben már kialakult a visszérgyulladást, azt kompressziós harisnyával,visszérkenőcsök alkalmazásával, illetve gyógyszerekkel lehet kezelni. (Továbbá fontos a mozgás is, a trombózis elkerülése érdekében). Azonban ha a visszérgyulladás felfelé terjed, elengedhetetlen a műtét, a felületes erek lekötése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.