Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Május 08. 17:50, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztrációk: mti

Négy napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma

Négy napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma

Negyedik napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, hogy a vidéken bevezetett enyhébb szabályok hatását, a járvány alakulását legalább két hétig figyelni kell. "Óvatosan és odafigyelve követjük az eseményeket és a járványt jellemző számokat, hogy lássuk", a szabályok enyhítése "változtat-e a járvány dinamikáján" - fűzte hozzá.

Müller Cecília ismertette az országos adatokat: a fertőzöttek száma 3178, az aktív fertőzötteké 1921, az elmúlt 24 órában 9-en haltak meg, az összes elhunyt száma 392, a gyógyultaké 865. Összesen 99058 tesztet végeztek el.

Az országos tisztifőorvos elmondta: pénteken megállapodást írt alá Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével és Szilvássy Zoltánnal, a Debreceni Egyetem rektorával egy magyar vakcinagyár alapításáról, hogy Magyarország az oltóanyag gyártás terén is függetlenedhessen.

A nemzeti oltóanyaggyár "érinti a kötelező védőoltásokat és az önként felvehető védőoltásokat is" - tette hozzá.

Müller Cecília elmondta azt is: péntektől a patikák is árulhatnak FFP1, FFP2 és FFP3 maszkokat, így bárki beszerezheti azokat.

Az országos tisztifőorvos kitért arra: vidéken a szabályok enyhítése után sok épület kinyithat, amelyet az elmúlt időszakban nem használtak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a melegvízkészítő rendszerekben, ha nem használják azokat, elszaporodhat a legionella baktérium, ami - akárcsak a koronavírus - súlyos tüdőgyulladást okoz, elsősorban szintén az idős embereknél vagy a valamilyen krónikus betegségben szenvedőknél.



Ezért fontos a régen használt rendszerek leürítése és fertőtlenítése, majd kezelése úgynevezett "hősokkal", forró és hideg vizes többszöri átöblítéssel.

Müller Cecília szólt arról is: bár vidéken az éttermek, kávézók kinyithattak, csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók. Azt kérte, az éttermek kerthelyiségeiben egymástól a megszokottnál távolabb helyezzék el az asztalokat, az asztalon lévő fűszertartókat pedig rendszeresen töröljék át fertőtlenítőkendővel.

Javasolta továbbá, hogy helyezzenek ki a vendégeknek kézfertőtlenítőt, a mosdókban papír kéztörlőt használjanak, és sűrűn, naponta többször takarítsák a mellékhelyiségeket.

Az országos tisztifőorvos azt is kérte, hogy ha a vendégek maguk veszik el az evőeszközöket, azok legyenek becsomagolva, valamint, hogy az ételekkel érintkező személyzet ne foglalkozzon pénzzel, a fizetésre legyen külön ember.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a Pesti úti idősek otthonában 303 gondozottat és 26 ápolót regisztráltak koronavírus-fertőzéssel, az elhunytak száma 41, a gyógyultaké 60.

Szintén kérdésre beszélt arról, hogy a Semmelweis Egyetem országos kutatása során regisztrált fertőzöttek az országos statisztikában nem jelennek meg. Abban ugyanis csak a háziorvosi kérésre, illetve a járványügyi eljárásrend szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laboratóriumokban elvégzett tesztekkel kiszűrt fertőzöttek szerepelnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során