Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2010. Január 13. 14:03, szerda | Kék hírek
Forrás: HírTV

Négyezer embert gyilkolt meg a földrengés

Négyezer embert gyilkolt meg a földrengés

Becslések szerint 4 ezer halottja lehet a földrengésnek Haitin. Hárommillió ember otthona rongálódott meg. Több száz épület összeomlott, köztük kórházak, iskolák és az ENSZ központja is. Helyi idő szerint délután 5-kor 7-es erősség

A 7-es erősségű földrengés központja 15 kilométerre volt a fővárostól, a szárazföld belsejében. Port au Prince-ben összeomlott a nemzeti palota, több iskola, egyetem és kórház is.

Mario Andresol haiti rendőrfőnök elmondta, az ENSZ központja is erősen megrongálódott a rengésben, most itt mérik fel a károkat, aztán végigmennek a város többi részén is.

Az ENSZ 11 ezer katonát állomásoztat az országban a 2006-ban véget ért polgárháború óta. Nekik is több száz emberük tűnt el. A katonák most a mentésben segítenek. A karibi ország fővárosában és környékén megszűnt a víz, a telefon és az áramszolgáltatás is, ami nehezíti a mentést. Sok épület az utórengések miatt omlott össze - ezekből több mint 30 volt. 3 millió ember otthona rongálódott meg, a kormány 4 ezer halottra számít.

Juan Charles haiti lakos azt mondja: „Mindenki tette a dolgát a repülőtéren, amikor nagy zajt hallottam. Először azt hittem, egy gép leszállásával van gond, aztán minden rázkódni kezdett. Sok minden széttört, mindenki kiabált, de nem tudtunk hova menekülni. Telefonálni sem tudtak a családjuknak, mert megszűnt a szolgáltatás."

Haiti a nyugati félteke legszegényebb országa, és eddig is külföldi segélyektől függött. A lakosság 70 százalékának nincs munkája. Az Egyesült Államok és több európai, illetve latin-amerikai ország ígért mentőfelszerelést és élelmiszer segély, a Vöröskereszt pedig félmillió dolláros szállítmányt indított útnak.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:45, kedd | Kék hírek

A rendőrség szerint nem olyan aggasztóak a közállapotok Kerepes környékén, ahogy az a közösségi médiában megjelenik

Torzítják a valós képet azok a - közösségi médiában megjelent - híradások, amelyek a gödöllői HÉV vonalán az utóbbi időben kialakult közállapotokról tudósítanak

2024. Július 15. 08:01, hétfő | Kék hírek

Balatonba fulladt egy külföldi fiatal szombaton

Vizibiciklivel fürdőző külföldi fiatal fulladt szombaton a Balatonba Siófoknál - tájékoztatta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata vasárnap az MTI-t.

2024. Július 13. 08:36, szombat | Kék hírek

A Balatonba fulladt egy fiatal férfi

Holttestet találtak a vízimentők a Balatonban, Révfülöpön pénteken.

2024. Július 11. 08:02, csütörtök | Kék hírek

Elítéltek egy orvost és asszisztensét, akik a kórházi munkájukat összemosták a magánrendeléssel

Felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést szabott ki jogerősen a Pécsi Ítélőtábla arra a szülészorvosra, aki magánpraxisában kezelt betegeit a kórházban is pénzért látta el asszisztensével 2021-ben.