Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2010. Január 13. 14:03, szerda | Kék hírek
Forrás: HírTV

Négyezer embert gyilkolt meg a földrengés

Négyezer embert gyilkolt meg a földrengés

Becslések szerint 4 ezer halottja lehet a földrengésnek Haitin. Hárommillió ember otthona rongálódott meg. Több száz épület összeomlott, köztük kórházak, iskolák és az ENSZ központja is. Helyi idő szerint délután 5-kor 7-es erősség

A 7-es erősségű földrengés központja 15 kilométerre volt a fővárostól, a szárazföld belsejében. Port au Prince-ben összeomlott a nemzeti palota, több iskola, egyetem és kórház is.

Mario Andresol haiti rendőrfőnök elmondta, az ENSZ központja is erősen megrongálódott a rengésben, most itt mérik fel a károkat, aztán végigmennek a város többi részén is.

Az ENSZ 11 ezer katonát állomásoztat az országban a 2006-ban véget ért polgárháború óta. Nekik is több száz emberük tűnt el. A katonák most a mentésben segítenek. A karibi ország fővárosában és környékén megszűnt a víz, a telefon és az áramszolgáltatás is, ami nehezíti a mentést. Sok épület az utórengések miatt omlott össze - ezekből több mint 30 volt. 3 millió ember otthona rongálódott meg, a kormány 4 ezer halottra számít.

Juan Charles haiti lakos azt mondja: „Mindenki tette a dolgát a repülőtéren, amikor nagy zajt hallottam. Először azt hittem, egy gép leszállásával van gond, aztán minden rázkódni kezdett. Sok minden széttört, mindenki kiabált, de nem tudtunk hova menekülni. Telefonálni sem tudtak a családjuknak, mert megszűnt a szolgáltatás."

Haiti a nyugati félteke legszegényebb országa, és eddig is külföldi segélyektől függött. A lakosság 70 százalékának nincs munkája. Az Egyesült Államok és több európai, illetve latin-amerikai ország ígért mentőfelszerelést és élelmiszer segély, a Vöröskereszt pedig félmillió dolláros szállítmányt indított útnak.


Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 05. 14:34, szerda | Kék hírek

Unokázós csalókat fogtak el a rendőrök

A Szombathelyi Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított az elkövetőkkel szemben.

2021. Május 05. 09:57, szerda | Kék hírek

80 millió token csalás – rendőrkézen a 27 éves férfi

Kriptovaluta csalással 80 millió tokent hozott létre egy férfi, a kibernyomozók eljárást indítottak vele szemben.

2021. Május 04. 12:06, kedd | Kék hírek

Apa és fia gyilkolhatott - VIDEÓ

A Pest megyei rendőrök őrizetbe vették azt az apát és fiát, akik a gyanú szerint megöltek egy férfit Dunavarsányban. Szóváltás fajult veréssé és késszúrásokká.

2021. Május 04. 08:00, kedd | Kék hírek

Rendőrökre támadó férfiakat ítéltek el Borsodban

A Szikszói Járásbíróság letöltendő szabadságvesztésre ítélte azt a férfit és három társát, aki tavaly márciusban az Encsi Rendőrkapitányság jogszerűen intézkedő rendőreire támadt