Városlista
2022. augusztus 12, péntek - Klára

Hírek

2010. Január 13. 14:03, szerda | Kék hírek
Forrás: HírTV

Négyezer embert gyilkolt meg a földrengés

Négyezer embert gyilkolt meg a földrengés

Becslések szerint 4 ezer halottja lehet a földrengésnek Haitin. Hárommillió ember otthona rongálódott meg. Több száz épület összeomlott, köztük kórházak, iskolák és az ENSZ központja is. Helyi idő szerint délután 5-kor 7-es erősség

A 7-es erősségű földrengés központja 15 kilométerre volt a fővárostól, a szárazföld belsejében. Port au Prince-ben összeomlott a nemzeti palota, több iskola, egyetem és kórház is.

Mario Andresol haiti rendőrfőnök elmondta, az ENSZ központja is erősen megrongálódott a rengésben, most itt mérik fel a károkat, aztán végigmennek a város többi részén is.

Az ENSZ 11 ezer katonát állomásoztat az országban a 2006-ban véget ért polgárháború óta. Nekik is több száz emberük tűnt el. A katonák most a mentésben segítenek. A karibi ország fővárosában és környékén megszűnt a víz, a telefon és az áramszolgáltatás is, ami nehezíti a mentést. Sok épület az utórengések miatt omlott össze - ezekből több mint 30 volt. 3 millió ember otthona rongálódott meg, a kormány 4 ezer halottra számít.

Juan Charles haiti lakos azt mondja: „Mindenki tette a dolgát a repülőtéren, amikor nagy zajt hallottam. Először azt hittem, egy gép leszállásával van gond, aztán minden rázkódni kezdett. Sok minden széttört, mindenki kiabált, de nem tudtunk hova menekülni. Telefonálni sem tudtak a családjuknak, mert megszűnt a szolgáltatás."

Haiti a nyugati félteke legszegényebb országa, és eddig is külföldi segélyektől függött. A lakosság 70 százalékának nincs munkája. Az Egyesült Államok és több európai, illetve latin-amerikai ország ígért mentőfelszerelést és élelmiszer segély, a Vöröskereszt pedig félmillió dolláros szállítmányt indított útnak.


Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 11. 12:01, csütörtök | Kék hírek

Egy pofon buktatta le a drogdílert

A rendőrök bejelentés alapján mentek ki egy kőbányai lakáshoz, amiről aztán felmerült, hogy drogtanyaként üzemel.

2022. Augusztus 11. 07:00, csütörtök | Kék hírek

Börtönbüntetést kapott a közúti balesetet okozó embercsempész

Nem jogerősen két év tíz hónap börtönbüntetésre ítélték azt az embercsempészt, aki június közepén tizenegy, az országhatárt előzőleg illegálisan átlépő külföldi állampolgárt akart az osztrák határhoz szállítani,

2022. Augusztus 10. 17:08, szerda | Kék hírek

Balhézó vendég késelte meg a biztonsági őrt a vásárosnaményi szórakozóhelyen

Testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanújával őrizetbe vették.

2022. Augusztus 10. 08:02, szerda | Kék hírek

Erdőben termesztette a marihuánát, lebukott

A rendőrök kábítószer birtoklása miatt indítottak eljárást egy pécsi férfi ellen.