Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2010. Június 11. 09:30, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Négyszázmillió forintra becsülik az árvíz okozta károkat a Győr melletti Bőnyön

Négyszázmillió forintra becsülik az árvíz okozta károkat a Győr melletti Bőnyön

Négyszázmillió forintra becsülik az önkormányzati és magántulajdonú ingatlanokban keletkezett károkat az árvíz levonulása után a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben. A telepü

"A kárszakértő annyit mondott, hogy 17,5 millió végül is a kár, de azt mondta, hogy addig nem tud fizetni, amíg a szakvéleményeket nem nyújtjuk be" - mondta a bőnyi Béke utcai házak egyik károsultja. Statikusok és kárbecslők járják az árvíz által megrongált bőnyi épületeket. sszesen 106 ház rongálódott meg a településen, 30-ba már visszaköltözhettek a lakók, de lesz olyan, aki még a karácsonyt sem töltheti az otthonában.

"jjel megébredek, összedőlt mondom a ház, akkorát roppant. Akkor pattant össze az egész" - panaszkodik a láthatóan még mindig a történtek hatása alatt lévő idős asszony. Róth Gyuláné háza már a víz visszahúzódása után, a kiszáradás közben repedt meg. Két szobája is lakhatatlanná vált. 600 ezer forintra becsülték a kárát, holott csak a két cserépkályha kibontásának és újrarakásának költségei elérhetik a 400 ezret.

Róth Gyuláné, Bőny: "A biztosítóknak most ez nagy teher, de viszont mi fizettük. n is a kis nyugdíjamból két részletben fizetgettem 50 ezer forintot, 25-25 ezret félévente, ezt mind magamtól, a 60 ezer forintos nyugdíjamból spórolgatom össze, és most nagyon rosszul esik, ami történik."

"200 millió forintra becsülöm azt a kárt, ami a magáningatlanokban keletkezett" - vélekedik Muraközi László. Bőny polgármestere szerint üdvözlendő, hogy a kormány a magánépületekben keletkezett károk enyhítésében is részt vállalna. Muraközi László abban is reménykedik, hogy az önkormányzatok teljes védekezési költségeit megtéríti az állam, arra az időszakra is, amikor még nem volt szükség a rendkívüli vészhelyzet elrendelésére.

Muraközi László polgármester, Bőny:

"A vidéki örökségmegőrzés kategóriában 33,5 millió forintot nyertünk, és már elindult volna a községháza felújítása, ha az árvíz nem szól közbe, és az arra félretett pénzt, az önrészt kellett beáldoznunk erre a célra, mert másból nem tudtuk volna kifizetni az eddig felmerült költségeket."

A bőnyiek eddig a már elnyert uniós pályázataik önrészére félretett tartalékukból 23 millió forintot költöttek a védekezésre. Ha költségeiket nem téríti meg teljes egészében az állam, a vis major-keret 70 %-os kárenyhítésében reménykedhetnek.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 09:17, szombat | Helyi

Kincsem, a kisbéri csodakanca: szülőföldjéről indul vándorkiállítás

A kisbériek büszkék arra, hogy Kincsem Kisbéren fogant, és itt is fejezte be pályafutását.

2024. Május 04. 08:14, szombat | Helyi

Színművészek hívták fel a figyelmet a menhelyi állatokra

A győri állatmenhelyre látogattak a Pincérfrakk utcai cicák című előadás alkotói.

2024. Május 04. 07:15, szombat | Helyi

Ha lopástól félti a biciklijét, kenesse le a rendőrökkel!

Különleges lopásgátló módszert vet be a győri rendőrség: speciális pasztával kenik be a kerékpárokat. Az eljárás mikéntjéről a helyi rendőrség sajtóosztályát kérdeztük.

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.