Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2018. Április 05. 10:05, csütörtök | Belföld

Negyven Pest megyei településen erősödik az óvodai ellátás

Negyven Pest megyei településen erősödik az óvodai ellátás

A kormány több mint 7 milliárd forinttal támogatta a férőhelyek bővítését, tornatermek, udvarok felújítását.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára elmondta, a kormány Pest megye fejlesztését szolgáló programjának ötödik felhívására jelentős volt a túligénylés, így a tárca az eredeti támogatási keretösszeget 1,2 milliárd forinttal megemelte.

Ismertette: a felhívás fő célja a Pest megye területén található, férőhelyhiánnyal küzdő vagy elavult, esetleg leromlott műszaki állapotban lévő önkormányzati tulajdonú óvodák fejlesztése, megújítása és a szolgáltatások minőségének javítása.

"Az óvodák férőhelyeinek fejlesztése és növelése a kormány családbarát intézkedéseinek részeként közvetlenül hozzájárul ahhoz is, hogy az édesanyák a jövőben még könnyebben egyeztethessék össze a gyermeknevelést a munkavállalással. A fejlesztések egyszerre szolgálják a gyermekvállalás feltételeinek javítását, a kisgyermeket nevelő szülők elhelyezkedésének elősegítését, és emellett a legfontosabb, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsük meg a gyermekek számára." - fejtette ki

Az államtitkár közölése szerint az igényelhető legmagasabb támogatási összeg 400 millió forint volt. A pályázati felhívásra 76 pályázat érkezett be. A jelentős túligényre és a megalapozott szükségletekre tekintettel az NGM az eredeti 6 milliárd forintos keretösszeget megemelte 1,2 milliárd forinttal.

A megemelt, 7,2 milliárd forint keretből 40 Pest megyei településen javul az óvodai ellátás. A támogatásnak köszönhetően előreláthatóan 742 új óvodai férőhely létesül 1697 négyzetméteren és 4041 férőhely újul meg, tehát összesen közel 4800 óvodai férőhelyet érinthet a fejlesztés. Ezen felül 26 óvodai tornaterem/tornaszoba építése vagy felújítása és 34 óvodai udvar fejlesztése is megvalósulhat a támogatás segítségével – tájékoztatott.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Pest megye most a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz tartozik, amely az uniós besorolás szerint fejlett régiónak számít – Budapest átlagnál magasabb fejlettségi mutatói miatt -, ezért az ország más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat. Ennek ellensúlyozására a kormány a Pest megyei önkormányzatok és vállalkozások fejlesztéseire 2016 és 2021 között 80 milliárd forintos célzott, hazai költségvetési forrás biztosításáról döntött.

Forrás: veol.hu

Kép: penc.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: