Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2014. Szeptember 10. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: Kitley Gréta

Néhány kép, egy-két kotta, avagy mit is rakjak fel a falra?

Néhány kép, egy-két kotta, avagy mit is rakjak fel a falra?

• Te, mi az ott az ajtó mellett?
• Mi lenne, tollasütő-tükör.
• Hm… Művészi…

Mindnyájunk otthonában van egy-két fotó, személyesebb tárgy a falra aggatva. És itt sokan befejezettnek is tekintjük az ügyet. Nem, most nem fogjuk…

Biztosan ismersz valakit, aki szereti az origamit. A japánok úgy tartják, hogy ezer daru a hajtogatás közben elképzelt kívánság beteljesülését garantálja. De mégis mit kezdj ezer daruval? Tessék? Szerinted arra akarok kilyukadni, hogy rakd ki őket a falra? Talán…

Tudom, hogy benned is van kreativitás, ne próbáld meg letagadni! Ha vitatkoznál ezzel, ha nem, olvass tovább, a következő ötletek biztosan megmozgatják a legmakacsabbak fantáziáját is.

A LEGEGYSZERŰBB MEGOLDÁS: KÉPEK

Egyszerű, esztétikus és elterjedt szokás a falakat képekkel díszíteni. Ettől függetlenül nem szabad azt hinni, hogy unalmas is. A képek elrendezésének végtelen számú módja létezik: kiteheted őket rendezett vagy rendezetlen formában, alkothatsz belőlük egy teljesen új képet. Teheted őket egymástól nagyobb távolságra, de az sem baj, ha egymás hegyén-hátán vannak. Választhatsz antik és modern darabokat is, de mindig figyelj az összhatásra!

Az sem baj, ha nincs képed, vagy nincs kereted, amibe a képeket rakhatnád. Nincs kifogás, ha a hangulatos otthon megteremtéséről van szó! Fess kereteket a falra, vagy használj ki egy ilyen mintájú tapétát kreatívan! Egy felaggatott mintás textillel is hasonló sikert arathatsz. Ha pedig sok felesleges kereted van, állítsd ki azokat!

Nem kell a régi, megunt képeket sem kidobni. Egy-két ecsetvonással az egész stílusát megváltoztathatod, így lesz egy női portréból modern alkotás, így lesz a régi tollasütőből tükör. Alkothatsz valami teljesen újat is. Használd fel személyes kincsidet, így már nem kell a szekrényben porosodniuk. Nézz körül a házban, a kertben, kevés ügyességgel is tudsz szépet alkotni.

Játssz a színekkel! Néhány kifejezetten jó hatással lehet rád, míg a zöld nyugtatóan hat, a narancssárga az étvágyadat hozza meg. Használhatsz tappétát, de magad is elkészítheted a mintát! Néhány csók egy papírlapra, és máris mindenki úgy érzi, ő maga kapta azokat.

TÉRKÉPEK – NEM CSAK FELFEDEZŐKNEK

El sem hinnéd, mennyi lehetőség rejlik bennük, beszéljenek inkább a képek! Nem mellesleg egy várostérkép még praktikus is lehet.

CSALÁDI FOTÓK

Sokkal jobb szeretteink fotóit minden nap látni, mint a fiók mélyén tárolni. Persze csak, ha nem féltjük őket túlzottan. Ha nagyon sok fotónk van, befedhetünk vele akár egy egész falat. Kevesebb esetén azonban próbáljuk meg valahogy kihangsúlyozni őket, akár egy érdekes kerettel, vagy aggassuk ki őket izgalmas módon. Egy csipeszes tartót akár otthon is elkészíthetünk, ami egyrészt olcsó, másrészt így bármikor cserélhetjük rajta futóinkat.

HAGYJ ÜZENETET!

Nem feltétlenül csak tinédzserszobákban mutatnak jól a feliratok. Legyenek romantikus kezdőbetűk az ágy fölött, vagy egy pop-art-szerű feliratozás, hangulatteremtésre igencsak alkalmasak a díszes betűk. Már meglévő képekre is pingálhatunk, de új, bohókás darabokat is elkészíthetünk. Én például az utóbbi, „Hi” feliratos képet célszerűen a bejárati ajtó közvetlen környezetében helyezném el…

Egységesebb és romantikusabb hatást érhetünk el, ha a felirathoz matricát használunk. Ezt később könnyű eltávolítani, annyira mégis tapad, hogy fennmaradjon, míg nekünk úgy tetszik. Akár egy egész versszakot is feldobhatunk így a falra, hogy aztán az majd minket dobjon fel nap mint nap.

MATRICÁK

Nem csak feliratokból, de képekből is hatalmas a választék matricák terén. Néhány apróbb alkotás aranyos dísze lehet otthonunknak, feldobhatjuk vele az amúgy monoton villanykapcsolót is. Nagyobb képek is hangulatteremtők tudnak lenni, de igazán lehengerlő hatást egész falas képekkel érhetünk el. Figyeljünk azonban, hogy ezek elég hangsúlyos díszei a lakásnak, így általában semlegesebb bútorokkal néznek ki jól. Henyélj az utca közepén, ebédelj New York fölött madártávlatból!

ÖLTÖZTESD A FALAT!

Már a középkoriban is használtak faliszőnyeget, hiszen tudták, hogy az amúgy hideg várat érzelmileg is melegebbé teszi. Itt sem más a helyzet: legyen az egy szép kendő, egy eredeti zászló, faliszőnyeg vagy akár függöny, ugyanazt a célt szolgálja: eltakarja az esetleges falhibákat és barátságos környezetet teremt. Szabaduljunk meg az előítéletektől: a faliszőnyeg lehet szép és fiatalos is.
Ha nincs idő, kedv, pénz, vagy bármi hiányzik, ami a felújításhoz kéne, a csúnya falat eltakarhatjuk akár papírlapokkal vagy már nem használt zsalugáterekkel. Persze, nem feltétlenül kell ehhez falhiba…

MINDENNAPI MŰVÉSZET

Tegye fel a kezét, aki el szokott felejteni dolgokat! Oké. Most az tegye fel, akinek rejtélyes körülmények között tűnt már el olyan fecnije, amin egy égetően fontos telefonszám volt. Köszönöm. Igen, tudom, hogy nem tetted fel a kezed, de láttam az együttérzést a szemedben. Pont az ilyen esetek elkerülése végett ajánlom mindenkinek egy üzenőfal mielőbbi beszerzését.
Nem kevés lehetőség közül válogathatsz: készíthetsz parafából, amit már szinte bármelyik barkácsüzletben be lehet szerezni, akár be is vonhatod valamilyen textillel. Egy zsalugáter is megfelel a célra, de akár környezetbarát módon parafadugókban is gondolkodhatsz. Léteznek mágnestáblák, de a legfeltűnőbb és ma igen elterjedőben lévő megoldás a táblafesték: fess magadnak egy hatalmas rajzlapot, és hidd el, rögtön előtör belőled a gyermek!

KÜLÖNLEGES AKASZTÓK

Szinte bármiből lehet akasztó fabrikálni, nem kell hozzá nagy szakértelem. Hajlíts evőeszközöket, szedj össze különböző ajtógombokat, akasztókat, vagy egyszerűen csavarj kampókat egy masszív ágba! Bármilyen stílusút elő tudsz állítani, különleges és egyedi dísze lehet a lakásnak. Használjuk fel a kidobásra ítélt játékállatokat is! Különös erőszakkal vágjuk őket ketté lehetőleg a gyermek szeme előtt, aztán… na jó, ezt azért inkább mégse.

ÜVEGFESTÉS

Igen, jól olvastad. Mégiscsak lesz haszna a verítékkel végigvitt általános iskolás éveknek, amikor mesterfokra tornáztuk üvegfestési technikánkat? Komolyra fordítva a szót, nem is olyan nehéz (főképp, ha van sablonod és festéked) szépet alkotni az üvegre. A hogyanra pedig válaszoljanak a képek! Van egy negatív példám is, talán kitalálod, melyik az. Én legalábbis biztosan megijednék tőle egy holdfényes éjszakán…

ÚTRAVALÓ
Az én személyes kedvencem, ami mindig inspirál, és nagy lehetőségeket látok benne, az a zöldfal. Valójában ez olyan, mint egy függőleges kert bent, a lakásban. Esztétikus, természetes, és még a villanyszámládat is csökkenti. Nagyon jó hatással van a levegőre, hiszen szűri azt, és oxigént állít elő. Persze nem a legolcsóbb megoldás egy helyiség egyedivé tételére, de az biztos, hogy különleges és gyönyörű.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 09:12, szerda | Helyi

Jó figyelmeztetés ez a tűzeset: figyelték, mégis továbbterjedtek a lángok

Kerti hulladékot égettek a minap Dunaszegen, a Hunyadi János utcában. A tűz továbbterjedt és mintegy kétszáz négyzetméteren pusztított annak ellenére, hogy felügyelték.

2024. Június 12. 08:14, szerda | Helyi

Kopasz Bálint kiharcolta az olimpiai részvételt, nagy fölénnyel nyert a válogatón

A kajak egyes 1000 méteres döntőjét megnyerve megváltotta a párizsi indulás jogát a szegedi válogatón Kopasz Bálint, a Győri Graboplast VSE versenyzője.

2024. Június 12. 07:13, szerda | Helyi

Győrben tesztelik a világ leghatékonyabb e-buszait

Győr városi közlekedésében mutatkozik be a Kravtex-Kühne Csoport első, 100 százalékban ban elektromos meghajtású autóbusza, a vadonatúj Credobus Electronell.

2024. Június 11. 09:13, kedd | Helyi

Valamit visz a víz, sokan a rendszámtáblát vesztették el az eső miatt

Rendszámtáblák sora veszett el a hétfőn lezúdult esőben, érdemes nézni a Facebookon lévő csoportokat, amelyeken többen is posztoltak a megtalált darabokról. Nagy károkról is érkeztek hírek.