Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2010. Szeptember 08. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Nehéz évük volt a gyurgyalagoknak

Nehéz évük volt a gyurgyalagoknak

Minden eddiginél kevesebb gyurgyalag fészkel Baranya megyében az állatvédők felmérése szerint. Az állomány a tavalyinak a felére esett vissza, mivel a tavaszi esőzések miatt nemcsak a táplálékszerzés vált nehezebbé a madarak számára,

 
26 olyan partfal semmisült meg, ami korábban gyurgyalagok költőhelye volt, és csak 5 új költőhelyként működő partfalat találtak az egész Baranya megyére kiterjedő idei felmérés alatt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportja. A csapadékos időjárás miatt főleg az alacsonyabb partfalakat nőtte be a burjánzó növényzet, de arra is volt néhány példa, hogy az esőzések egyszerűen elmosták a fészkelőhelyeket.


Ezzel párhuzamosan jelentősen visszaesett a gyurgyalagok száma Baranya megyében. Idén mindössze 532 pár költését sikerült megfigyelni, ami csaknem 500 párral kevesebb, mint egy évvel korábban, és a 2002-ben történt első felmérésnél is 7,2 százalékkal alacsonyabb.


A populációs csökkenése a májusi esőzésnek tudható be: a csapadék miatt kevesebb rovar repült, így átmeneti táplálékhiány alakult ki, ami éppen a madarak vonulásának idejében tizedelte meg az állományt.


Az állatvédők szerint viszont a fiókanevelés időszakában kedvezőek voltak a feltételek, ezért a költések jól sikerültek. Ez némi reményt nyújt arra, hogy az idei mélypontot követően jövőre talán újra növekedni fog az állomány.


FH
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u

2024. Június 14. 15:03, péntek | Belföld

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását

Megkezdték a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását pénteken a Nemzeti Választási Irodában (NVI).