Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Augusztus 16. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Nehéz időszak vár a parlagfű-allergiásokra

Nehéz időszak vár a parlagfű-allergiásokra

A sok tavaszi eső miatt idén magasabb lesz a levegő pollenkoncentrációja és akár októberig is elhúzódhat a parlagfű virágzása. Hazánk mezőgazdaságilag művelt földjeinek jelenleg több mint öt százaléka, egy közepes megyényi terület

 
Idén harmadszor rendeltek el parlagfű-kényszerkaszálást Göd határában egy fél hektáros területen. Az 50 ezer forintos bírság mellett a gyomnövény hatósági irtásáért négyzetméterenként 18 forintot - azaz további 90 ezer forintot - kell fizetnie a föld tulajdonosának.
 
 
A parlagfű terjedését több mint 20 éve vizsgáló szakember szerint a kényszerkaszálás és a bírság kiszabása nem oldja meg a problémát. Reisinger Péter ezért egy átfogó törvényi szabályozás kialakítását sürgeti.

 
A Nyugat-Magyarországi Egyetem professzora elmondta: egy mondat van a törvényben, hogy a terület használója-bérlője köteles a védekezést elvégezni és utána jönnek a szankciók. Arról, hogy hogyan kell, milyen esetek, milyen módszerek, milyen új tudományos eredmények vannak, amivel a parlagfüvet vissza lehetne szorítani, nem szól a fáma. Hozzátette: nincs, aki ezt a feladatot koordinálná és országosan összehangolná.
 
 
A tavaszi esőzések miatt a korábbi évekhez képest most még alacsony a levegő pollenkoncentrációja, a Nemzetközi Parlagfű Társaság azonban arra számít: idén októberig is elhúzódhat a parlagfűszezon. Az allergiásoknak ráadásul a tavalyinál magasabb levegő-szennyezettségre is fel kell készülniük.
 
 
Kőmíves Tamás, a Nemzetközi Parlagfű Társaság kutatóprofesszora szerint 10-15 százalékkal lehet több a parlagfű. Magyarországon 700 ezer hektárnyi területet fed egy évben parlagfű, ami egy óriási szám - tette hozzá.

 
A Kárpát-medencén kívül Olaszországban, Franciaországban, de már Svájcban is elterjedt a parlagfű, ezért az Európai Unió idén először két uniós pályázatot is kiírt a gyomnövény visszaszorításának érdekében.

 
(hírTV)
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk