Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Június 15. 19:35, szerda | PR
Forrás: (x)

Neked mi a védjegyed? 3 tanács a szellemi tulajdon biztonságáért

Neked mi a védjegyed? 3 tanács a szellemi tulajdon biztonságáért

Egy cég arculatának, logójának, kitalálása mögött hosszú ötletelés, számtalan koncepció és kemény munka rejlik – ugyanez igaz a terméknevekre és a márka különleges ismertetőjegyeire is.

Amit kitaláltunk, az a miénk: magától értetődőnek tűnhet, ám ahhoz, hogy valóban meg tudjuk védeni szellemi tulajdonunkat a másolóktól és a védjegyünkkel visszaélőktől, tudatos stratégiát kell alkalmaznunk. Cikkünkben 3 hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze, amelyek betartásával te is biztonságban tudhatod mindazt, ami különlegessé teszi a vállalkozásodat.

1 – Keress fel egy jó ügyvédet!

Ahhoz, hogy valódi biztonságban tudd a cégedhez kapcsolódó szellemi termékeket, és mindenről pontosan tájékozódj, az első lépés egyértelműen a szakembertől való segítségkérés. Mindenképp érdemes védjegyoltalomban jártas ügyvédet felkeresni, aki végigkalauzol a szükséges jogi folyamatokon, leveszi a válladról az ügyintézés és az utánajárás számos terhét, valamint akkor is fordulhatsz hozzá, ha esetleg visszaélést tapasztalsz a védjegyeddel szemben. Sok terület van egy vállalkozás vezetésében, ahol egyedül is elboldogulhatsz – a jogi ügyintézés azonban nem tartozik ide, így ez a lépés elengedhetetlen!

2 – Gondold át, milyen típusú védjegyoltalomra van szükséged!

A védjegyed (ami lehet egy márka, illetve termék neve, grafikája, színei, írásmódja, egyéb különleges ismertetőjegyei, valamint ezek kombinációja) akkor lesz igazán biztonságban, ha úgynevezett védjegyoltalom alatt áll. Ezt a védjegy bejegyeztetése fogja biztosítani, amit ügyvéd segítségével, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál tehetsz meg. Ha azonban a vállalatod Magyarországon kívül is jelen van, érdemes lehet megfontolni a nemzetközi védjegyoltalmat nyújtó opciókat is. Ilyen például az Európai Uniós védjegy bejegyzés, és a nemzetközi védjegy bejegyzés.

3 – Cselekedj gyorsan, ha valaki jogtalanul használja védjegyedet!

Ha valaki jogtalanul használja, azaz bitorolja a védjegyedet, feltétlenül fordulj az ügyvédedhez mihamarabb! Ha csak néhány hasonlóság merül fel a logóddal, márkaneveddel kapcsolatban, az is előfordulhat, hogy jóhiszemű bitorlásról van szó – ilyen esetben a másik fél egyszerű ügyvédi felszólítás után megváltoztatja arculatában a véletlenül hasonlóra sikerült elemeket. Ha azonban a bitorlás szándékos, a védjegybitorlási eljárás lesz a következő lépés. A bíróság eltilthatja a bitorlót a jogtalan használattól, felszólíthatja a védjeggyel jogosulatlanul jelölt árucikkek megsemmisítésére, de az is előfordulhat, hogy a bitorlónak kártérítést kell majd fizetnie számodra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből