Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. November 30. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem álom az AIDS-mentes világ

Nem álom az AIDS-mentes világ

Egy AIDS-mentes generáció távoli álomnak tűnt még néhány évvel ezelőtt, most azonban a cél kézzelfogható közelségbe került. Ha beteljesül, akkor minden gyermek úgy születik, hogy nem fertőzött HIV vírussal, és nem is kapja el a kórt 20 éves koráig. Az UNICEF december 5-ére várható jelentése először szolgál adatokkal a 2010 óta eltelt időszak eredményeiről az anya-gyermek transzmisszió és az AIDS-beteg gyermekek kezelése területén.

2005 és 2012 között több mint 850.000 szegény országban élő gyermek esetében sikerült megelőzni, hogy a HIV fertőzés az anyáról a gyermekre is átterjedjen. Ez azt is jelenti, hogy az elmúlt időszakban eddig soha nem látott mértékben - 2009 és 2012 között 35%-kal - csökkent a gyermekek között a megbetegedések száma. Ezzel együtt is a szegény országokban élő HIV fertőzött gyermekek közül csak minden harmadik jut hozzá a szükséges kezelésekhez.

Az UNICEF jelentése azt is kiemeli, hogy az elért eredmények alapvetően annak köszönhetőek, hogy az AIDS programok középpontjába a nőket állították. Ennek eredményeként egyrészt az anyáról gyermekre terjedést, másrészt a nők HIV fertőzéstől való védettségét sikerült hatékonyabban biztosítani.

A jelentés arról is tartalmaz adatot, hogy a 10-19 évesek korosztálya az egyetlen, amiben az AIDS-szel összefüggésbe hozható megbetegedések aránya emelkedést mutatott 2005 és 2012 között. Emiatt az UNICEF 2020-ig kiemelten kíván foglalkozni ezzel a korosztállyal.

A 2020-ig terjedő időszakban az UNICEF külön figyelmet fordít az AIDS elleni küzdelemre, és arra, hogy elérjék az első AIDS-mentes generáció célját. Ennek érdekében speciális prevenciós, megelőzési programokkal, valamint az egészségügy, oktatás területére összpontosuló többlet anyagi ráfordításokkal készül az UNICEF, amiről a december 5-én megjelenő jelentés részletesen is számot ad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.