Városlista
2024. augusztus 29, csütörtök - Beatrix

Hírek

2024. Augusztus 29. 13:44, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Nem enyhül sem az aszály, sem a forróság

Nem enyhül sem az aszály, sem a forróság

A kapásnövények gyenge terméskilátásán már egy kiadós eső sem segítene, a repce vetéséhez azonban nagy szükség lenne csapadékra, de erre a következő napokban sem mutatkozik számottevő esély

- írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták, a héten elszórtan fordultak elő záporok, zivatarok, de az ezekből lehullott csapadék csak kisebb foltokban haladta meg a 10 millimétert, bár néhol felhőszakadás is kialakult. A 30 napos csapadékösszeg 10-50, a 90 napos pedig országszerte 30-130 milliméteres hiányt mutat az átlagoshoz képest. Csaknem országszerte kritikusan száraz a talaj teljes felső egyméteres rétege, az aszály az elmúlt napok záporai által érintett kisebb foltokban átmenetileg mérséklődött, az ország nagyobb részén azonban tovább fokozódott.

A hőmérsékletről azt írták, múlt csütörtökön többnyire 30 Celsius-fok alatt maradtak a maximumértékek, péntektől azonban visszatért a hőség 35 fok körüli csúcsértékekkel.

A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A kapásnövények jóval idő előtt beértek, elszáradtak, a gyenge terméskilátásokon már egy kiadós eső sem segítene. Az őszi káposztarepce vetéséhez a talaj nedvességviszonyai csak kisebb foltokban kielégítőek, az ország döntő részén igen száraz, poros a vetés által érintett talajréteg.

A következő 6-8 napban is folytatódik a forró, nagyrészt száraz idő, bár elszórt záporok, zivatarok csütörtökön és pénteken még előfordulhatnak. Magyarország túlnyomó részén tovább szárad a talaj, és az aszály fokozódása várható. A hőmérséklet csúcsértéke végig 35 Celsius-fok közelében alakul majd, csak az egyre hosszabbodó éjszakák hoznak némi felfrissülést.

Címkék: aszály, időjárás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 28. 20:07, szerda | Belföld

NATO: a szövetségesek megújították ígéretüket Ukrajna védelmének megerősítésére

A NATO-tagországok elítélték Oroszország \"válogatás nélküli csapásait\" Ukrajnában, és megerősítették elkötelezettségüket Ukrajna védelmének további erősítése mellett

2024. Augusztus 28. 14:10, szerda | Belföld

Független vizsgálat tárja fel a Keleti pályaudvarnál történt vonatkisiklás okait

Egy független vizsgálat tárja fel a Keleti pályaudvarnál történt vonatkisiklás okait - mondta a MÁV kinevezett vezérigazgatója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

2024. Augusztus 28. 06:00, szerda | Belföld

Rétvári Bence: 13 millió tankönyvet osztanak ki ingyenesen az idei tanévkezdésre

Az idén csaknem 13 millió tankönyv jut el ingyenesen a köznevelésben és a szakképzésben tanuló diákokhoz a tanévkezdésre - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten.