Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2012. Január 26. 07:47, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Nem hoztak áttörést a tárgyalások

Nem hoztak áttörést a tárgyalások

Nem hoztak áttörést azok a palesztin-izraeli puhatolózó jellegű tárgyalások, amelyek a leendő határok kijelölését célozták - jelentette be szerdán a palesztin elnök.

Mahmúd Abbász egyben közölte, hogy a jövő héten az arab szövetségesekkel egyeztetne a tárgyalások folytatásának a lehetőségéről. Abbászra az a nyomás nehezedik, hogy jordániai közvetítéssel folyó tárgyalásokat hosszabbítsa meg, amitől a nemzetközi közösség azt reméli, hogy meghozhatja a megegyezést a palesztin államiság megteremtéséről.

Izrael kijelentette, hogy kész a tárgyalások folytatására és Abbász sem zárkózott el ettől, mondván, az Arab Liga február 4-re tervezett konzultációja után hozza meg döntését.

A palesztin fél továbbra is ragaszkodik az 1967-es közel-keleti háború előtti határokhoz és, hogy Izrael állítsa le a zsidó telepek bővítését, cserébe a béketárgyalások folytatásáért. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő jelezte, hogy a tárgyalásokon kész megvitatni minden témakört, és komolyan gondolja, hogy még az idén egyezségre juthatnak.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselője várhatóan az elkövetkező két napban külön-külön találkozik Abbásszal és Netanjahuval annak reményében, hogy rávegye őket izraeli-palesztin egyeztetés folytatására.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 07:52, vasárnap | Külföld

A nemzetközi baloldali erők elleni küzdelemről tárgyalt Orbán Viktor az új argentin elnökkel

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este kétoldalú tárgyalást folytatott Javier Mileivel, Argentína új elnökével, akinek beiktatási ünnepségére vasárnap kerül sor Buenos Airesben

2023. December 08. 14:40, péntek | Külföld

Donald Tusk: az új lengyel kormány csatlakozik az Európai Ügyészséghez

Lengyelország az Európai Ügyészséghez csatlakozik az új parlamenti többségi koalíció által alakítandó kormány egyik első lépéseként - jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén Donald Tusk koalíciós kormányfőjelölt.

2023. December 08. 14:39, péntek | Külföld

Szijjártó Péter átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét

Átadta az Ugandai Szívkórház magyar kivitelezésben modernizált intenzív gondozási részlegét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kampalában.

2023. December 06. 08:03, szerda | Külföld

Az ukrán elnöki hivatal vezetője szerint a folyamatos amerikai támogatás nélkül elveszíthetik a háborút

Ukrajna elveszítheti a háborút, ha az amerikai Kongresszus akár csak elhalasztja a szavazást a további pénzügyi és katonai támogatásról - jelentette ki az ukrán elnöki hivatal vezetője kedden Washingtonban.