Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Szeptember 24. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: orientpress

Nem minden hideg láb jelent érszűkületet

Nem minden hideg láb jelent érszűkületet

Az érszűkület nem játék. Sok esetben okoz teljesítményromlást, esetleg fájdalmat, ám ezekben az esetekben a legtöbbször már orvosi felügyelet alatt áll a beteg. De honnan lehet felismeri, hogy erről a gondról van szó, és mit tehetünk ellene mi magunk? Igaz lehet, hogy akinek hideg a lába, az ezzel a betegséggel küzd? Ezekre a kérdésekre ad választ dr. Sepa György főorvos, a Trombózisközpont érsebésze.

Hideg láb

A fagyos végtagok nem kellemes tünetek, sem annak, aki birtokolja őket, sem annak, aki a hideg lábak tulajdonosával alszik egy ágyban. Azonban az, hogy valakinek a lába nem ugyanolyan hőfokú, mint a teste többi része, még nem jelent feltétlenül bajt.

„A hideg láb nem feltétlenül az érszűkület tünete. Nagyon sok minden állhat a hátterében a keringési rendellenességeken kívül is, így nem kell megijedni az ilyen panaszok esetén. Hogy megnyugodhassunk, érdemes egy orvossal is konzultálni, mivel így biztosan kideríthető, mi áll a háttérben.”

Terhelés

Ha a hideg láb nem, ám a terhelésre jelentkező fájdalom és lábfáradás már inkább jelezhet érszűkületet. Ebben az esetben mindenképpen érdemes orvost is felkeresni, hogy a későbbi, komolyabb gondokat el lehessen kerülni.

„Azt kell figyelembe venni, hogy az érszűkületes panaszok főleg terheléskor jelentkeznek. 50-100m séta után ha megállásra kényszerint minket a fájdalom, jogosan gondolhatunk érszükületre. Amikor dombnak felfelé sétálunk, akkor sokkal korábban figyelhetünk fel az eltérésekre, fájdalomra, lábfáradságra” –mondja dr. Sepa György főorvos, a Trombózisközpont érsebésze.

Sportoljunk

A mozgással az életminőségünk is javul, ez pedig különösen igaz abban az esetben, ha érszűkülettel küzdünk. A fokozott izommunka ilyenkor kifejezetten jót tesz!

„A sport, a terhelés kifejezetten pozitív hatással bír. Ráadásul ez alatt a komoly izommunkát igénylő tevékenységek is értendőek, sőt, ezek a sportok preferáltak is. Az izomnövekedés ugyanis jó hatással van erre a betegségre, ez pedig azt jelenti, hogy az érszűkületes betegeknek erőn-, és fájdalom felüli terhelésre van szükségük, hogy állapotuk javuljon. Persze, a biztonságos mozgáshoz először a kezelőorvossal kell konzultálni, és együtt felállítani egy edzéstervet.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.