Városlista
2022. december 8, csütörtök - Mária

Hírek

2011. Szeptember 06. 07:13, kedd | Külföld
Forrás: HírTV

Nem múlt el a veszély? – Figyelmeztetést adtak ki a kisrepülőgépekre

Nem múlt el a veszély? – Figyelmeztetést adtak ki a kisrepülőgépekre

Szigorítják a biztonsági intézkedéseket az Egyesült Államokban a tíz évvel ezelőtti terrortámadás évfordulója előtt.

A kisrepülőgépekre adtak ki figyelmeztetést, mert olyan információkat kaptak, hogy az al-Kaida figyeli a kisebb légi járműveket. A terrorizmus folytatódó veszélyére hívta fel a figyelmet a német belügyminiszter is.

A United 93-as repülőgép mártírjainak állítottak emlékművet San Franciscóban, a 2011-es terrortámadások 10. évfordulójára készülve. A nyugati parti nagyvárosba tartó járatot a merénylet idején eltérítették az al-Kaida emberei, az utasok azonban szembeszálltak velük, és végül elérték, hogy a gép egy lakatlan területen csapódjon be. A zuhanáskor az összes gépen tartózkodó ember életét vesztette.

Csaknem egy évtizeddel az al-Kaida összehangolt öngyilkos merényletsorozata után az amerikaiak egyre kevésbé tartanak attól, hogy ismét hasonló tragédia érheti őket. Az amerikai kormány védelmi stratégiájában a 9/11 óta eltelt időszakban gyökeres változás állt be. A washingtoni kormány nemzetbiztonsági szakértője szerint a terror elleni háborút immár elsősorban nem a Közel-Keleten, hanem otthon kell megvívni a már Amerikában élő szélsőséges iszlamista sejtekkel.

Stephen Flynn nemzetbiztonsági szakértő azt mondta: valójában kisebb volumenű támadásokra kell inkább számítani, amelyeket helyi szinten kell kezelni, nem globálisan a hagyományos katonai és hírszerzési módszerekkel. Hangsúlyozta: „most arra van szükség, hogy a közösségek felügyeljék a saját biztonságukat, és a polgári lakosságra támaszkodjunk, ahelyett hogy kizárólag a nemzetbiztonsági eszközökre hagyatkoznánk”.

Közben Európában is attól tartanak, hogy a terrorveszély még nem múlt el. A német belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy szerte a világon iszlám terrorhálózatok működnek, amelyek Németországban is mintegy ezer tagjuk van.

Korábban az FBI úgy értesült, az al-Kaida Oszama bin Laden halála után a sok kisebb támadás stratégiáját akarja alkalmazni. A Központi Nyomozó Iroda a hétvégén terrorfigyelmeztetést adott ki a kisrepülőgépekre, mert információik szerint a terrorszervezet a tíz évvel ezelőtti támadásokkal ellentétben most kisebb légi járművekkel tervezhet merényleteket. (pr)

hírTV

Címkék: terror

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 08. 13:16, csütörtök | Külföld

Három magyar cég került a Deloitte leggyorsabban növekvő technológiai vállalkozások CE Fast 50 listájára

Az árbevétel alapján a leggyorsabban növekvő technológiai cégeket díjazó Deloitte Central Europe 2022-es Technology Fast 50 programjára 16 közép-európai országból 400 pályázat érkezett, a rangsorba 3 magyar cég került be.

2022. December 07. 09:38, szerda | Külföld

Elon Musk rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat

Elon Musk amerikai üzletember rakétája viszi majd a világűrbe a magyar kisműholdat - közölte az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága szerdán.

2022. December 06. 16:53, kedd | Külföld

Kreml: tárgyalni csak a \"különleges hadművelet\" céljainak elérése után lehet

Oroszország kész a tartós békére, de a \"különleges hadművelet\" céljainak megvalósítása előtt nem lát esélyt a tárgyalásokra - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.