Városlista
2024. augusztus 12, hétfő - Klára

Hírek

2024. Augusztus 12. 07:13, hétfő | Helyi

Nem voltak fagykárok, több gyümölcs terem idén

Nem voltak fagykárok, több gyümölcs terem idén

Javult a magyar élelmiszer-gazdaság szereplőinek kedvező helyzetértékelése 2024 második három hónapjában

– derül ki az MBH AgrárTrend Indexből, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának negyedévente közzétett elemzéséből. A lendületesebb javulást a fogyasztás vártnál némileg lassabb bővülése, és az ország egyes pontjain tapasztalható kedvezőtlen időjárási körülmények fékezik valamelyest.

„A magyar élelmiszer-gazdaság újfent bizonyította, hogy túl tud lendülni a nehéz időszakokon. Ugyanakkor bőven van még tennivaló a hatékonyság és a versenyképesség növelésében. Ebben kulcsfontosságúak az idén megnyíló beruházási pályázatok. Európai uniós csatlakozásunk óta minden ilyen pályázati időszak, amikor több ezer milliárd forint áramlott a mezőgazdaságba és az élelmiszeriparba, jelentősen emelte az ágazat fejlettségét és hatékonyságát. Most egy 1500 milliárd forintos beruházási csomag indul el, ami hozzávetőleg 3000 milliárd forint értékű fejlesztést generálhat” – mondta Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy több mint hatvan jogcím keretében lehet majd pályázatokat benyújtani, és ehhez 50 százalék vagy annál magasabb vissza nem térítendő támogatásokat lehet elnyerni.

Jövedelmező lesz a szántóföldi növénytermesztés, de nem a kukorica révén

A hazai agrárium legnagyobb kibocsátását produkáló szántóföldi ágazatok esetében az árpa és a búza aratása nagyrészt befejeződött, a termésátlagok országos szinten erős közepesek – mindkét növénynél 5.5-5,7 tonna hektáronként –, viszont a búza esetében a jobb áron értékesíthető malmi minőség aránya alacsony, 20 százalék körüli lett. Emellett az árak is változékonyan alakultak, így egy jó időben szerződött árral mérhető többletjövedelem keletkezhetett a gazdaságoknál. Ugyanez igaz az napraforgóra is, amelynél a tenyészidőszak végére ugyan kedvezőtlenül hatott a csapadékmentes, hosszan tartó meleg időjárás, június elején azonban még jó jövedelmezőséggel lehetett lekötni az idei termést. Az elmúlt időszak árváltozékonyságát látva sokan kivárnak az értékesítéssel, e tekintetben meghatározó lehet az amerikai elnökválasztás tőzsdékre gyakorolt hatása, ami többek között az olajár változása révén hathat ki a terménypiacokra. A kukorica esetében jelen ismeretek szerint hektáronkénti 6-7 tonnás országos átlagterméssel lehet számolni, ami az ideálisan elérhetőnél 15-20 százalékkal alacsonyabb. A hazai ellátás azonban mind a takarmánygyártók, mind az ipari feldolgozók alapanyag-ellátottsága biztosítottnak látszik.

A grillszezon élénkíti az állati termékek iránti hazai keresletet

A közelmúltban tapasztalt tendenciákat folytatásaként az állatartók és -tenyésztők helyzetértékelése ezúttal is pozitívabb a növénytermesztőkénél. A nyári grillszezon hagyományosan kedvező hatással van a forgalomra, ami az élelmiszeriparban a hazai keresletben, valamint a húsipar exportteljesítményében mutatkozik meg, beleértve a készítménygyártást is. A baromfihús esetében látható némi csökkenés az MBH AgrárTrend Indexben. Ez elsősorban a víziszárnyasok piacán érhető tetten, annak hatására, hogy Franciaországban a tavalyi madárinfluenzát követően helyreállt a termelés volumene, ami készlethalmozódást okozott Európában, ráadásul Kínából nagy mennyiségben érkezett be kacsahús. A tejtermékpályán javulnak az árak, a húsmarhatenyésztők esetében a tömegtakarmányozás miatt kérdés a szárazság további alakulása, ugyanis a legelők is elszenvedik a jelenleg tapasztalható környezeti stresszt. A tojásnál a piac értékelése szerint továbbra is jövedelmező a termelés, viszont a hektikus árviszonyok inkább szűkítik a termelők és kereskedők zsebében maradó profitot.

Érdemi javulás a gyümölcstermesztőknél, rekordkorán szüretelnek a borászok

Idén nem voltak jelentős fagykárok, így gyümölcsből jobb lesz a termésmennyiség a korábbi évekhez képest. Helyenként a munkaerőellátottság is javult, és az árak is kedvezőbbek a lengyelországi fagykárok nyomán kialakult keresleti piacon, többek közt a meggy esetében. Így az MBH AgrárTrend Indexben a gyümölcs sok negyedév után elmozdult az utolsó helyről az egyes termékpályák összehasonlításában. A száraz, meleg időjárás hatására idén mindenhol korábban kezdődik a szüret a borászatoknál, a Kunságban a korán érő fajták már július utolsó két hetében a feldolgozókba kerültek. Azáltal pedig, hogy újra erősödőben van a vendéglátás és a turizmus, és a fesztiválszezon is zajlik, nő a borászati termékek iránti kereslet. Emellett a korábban akadozó palackellátás is folytonos. A szőlőkben idén is bőven volt küzdelem a kártevőkkel, de jónak ígérkezik az idei évjárat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 12. 09:08, hétfő | Helyi

Elkezdték a fogvatartottak elszállítását a győri börtönből

A múlt héten kezdték átköltöztetni a 165 fogvatartottat a győri börtönből, a kiürítés folyamatosan zajlik.

2024. Augusztus 12. 08:11, hétfő | Helyi

Még köztünk van a szamárköhögés

Felgyorsult a szamárköhögés terjedése Magyarországon is.

2024. Augusztus 11. 09:14, vasárnap | Helyi

Nagyon nem mindegy, hogy bekerülsz-e a koleszba

A legtöbb helyen augusztus elejéig várják az egyetemek a kollégiumaikba való jelentkezést.

2024. Augusztus 11. 08:13, vasárnap | Helyi

Az Olimpiai Sportpark tornacsarnokában köszöntötték a Párizsból hazatérő tornászokat

Augusztus 6-án kedden a repülőtérről egyenesen a győri Olimpiai Sportpark tornacsarnokába utaztak a Győri Atlétikai Club tornászai Bácskay Csenge és Mészáros Krisztofer.