Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2010. Május 10. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Nem halt ki a Neander-völgyi faj

Nem halt ki a Neander-völgyi faj

Neander-völgyi ősei vannak több mai embernek. Ezt állítja a Science című híres tudományos lapban csütörtökön közzétett szenzációs tanulmány, amely szerint immár egyértelmű, hogy a kihalt Neander-völgyiek és a Homo sapiens egyedei k

A tanulmány állítása sok kutatót meglepett, mivel a korábbi genetikai vizsgálatok arra utaltak, hogy a kihalt emberfajnak semmi köze nem volt a Homo sapienshez. A tanulmány szerint a Neander-völgyi DNS-t 40 ezer éves csontokból nyerték, amelyeket egy horvátországi barlangban találtak. A Neander-völgyi emberek maradványaiból nyert génkészlet vizsgálata azt mutatta ki, a mai eurázsiai emberek egy és négy százaléka közötti népességének őse Neander-völgyi volt.


A tanulmány ugyanakkor megerősíti: a mai emberek döntő többsége, vagyis 96 százaléknál nagyobb része annak a kis létszámú kivándorlónak az utóda, akik Afrikából rajzottak ki, majd hódították meg az egész világot. A leginkább elfogadott mai elmélet szerint a modern ember, a Homo sapiens Afrikából származik, és nagyjából 200 ezer éves.

Az elmélet szerint 50-60 ezer évvel ezelőtt a Homo sapiens őseinek egy része, viszonylag kis létszámú csoportban elindultak Európa felé, más részük pedig Ázsia felé vonult. Vannak olyan elméletek is, amelyek szerint a kivonulás Afrikából több hullámban történt.


A szenzációs tanulmány szerint a Neander-völgyiek és több ma élő ember közötti genetikai kapcsolat kicsinek tűnik, az adatok mégis jelentősebbek, mint a korábbi vizsgálatoknál. „Nem haltak ki teljesen. Egyes mai emberekben ott van a nyomuk, tehát velünk élnek, még, ha csekély mértékben is" - mondta Svante Paabo, a lipcsei Max Planck Intézet antropológia professzora.


(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 08:57, szombat | Belföld

Másfél millió diák kezdi meg az új tanévet a köznevelésben és a szakképzésben

Másfél millió diák kezdi meg a tanévet hétfőn a köznevelésben és a szakképzésben, az új nevelési évben a tanulókat és a tanárokat érintően több fontos változást vezetnek be

2024. Augusztus 31. 08:55, szombat | Belföld

Nyolc kastéllyal kezdődik meg a kastélytörvény végrehajtása

2024. Augusztus 31. 08:52, szombat | Belföld

Ukrajna egyelőre folytatja a kőolajszállítást a Barátság vezetéken

Ukrajna a szerződések lejártáig maradéktalanul teljesíti az orosz kőolaj Európába történő tranzitjára vonatkozó kötelezettségeit - helyesbítette Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda tanácsadója pénteken korábbi kijelentését.

2024. Augusztus 31. 08:51, szombat | Belföld

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében

Az MVM Csoport részesedést szerzett a világ egyik legnagyobb mélytengeri földgázmezőjében, miután pénteken lezárult az MVM Csoport és az azerbajdzsáni állami tulajdonú Southern Gas Corridor CJSC közötti tranzakció