Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Március 03. 07:21, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Nem is gondolnánk, mennyi feladat hárul rá

Nem is gondolnánk, mennyi feladat hárul rá

A gerincre sokrétű feladat hárul. Fenntartója az emberi test függőleges helyzetének. Erős izmok erednek és tapadnak rajta, amelyeknek fontos szerepük van az egyenes tartásban és a törzs mozgásainak végrehajtásában. Hordozója a fejnek, me

Sajnos viszonylag gyakran már gyermekkorban kialakulnak olyan eltérések (deformitások), amelyek a gerinc normális működését, a fentebb említett feladatainak ellátását akadályozzák és ezáltal hosszabb-rövidebb idő alatt panaszokat, fájdalmakat okoznak.

A helytelen tartásnak általában négy típusát különböztetjük meg:
1.A lapos hát - a normális görbületek csökkennek. Ennek ellenkezője a
2.fokozott görbületek kialakulása. Lehet csak a háti görbület növekedése:
3.domború hát,
4.nyerges hát, ami az ágyéki előrehajlás kifejezettebbé válása miatt jön létre. A helytelen tartások bármely formájához társulhat a fejnek előre, vagy lefelé tartása. A vállak is előre, lefelé esnek.

A gyermekek gyakran fáradékonyak, izomzatuk rossz tónusú, erőtlen. A rossz tartáshoz gyakran társul lúdtalp, ill. X térd. Ezen statikai hibákat gyermekeknél ortopédiai segédeszközökkel korrigáljuk és ez után tornáztatni, mozgáskészségüket növelni, sportoltatni kell őket, így nagy részüknél várható a tartás javulása.

A gerincferdülés kialakulása

Gerincferdülés kialakulhat akkor is, ha az egyik alsó végtag rövidebb, a medence a rövidült oldalon lesüllyed, és az ágyéki szakaszon a rövidebb oldal felé irányuló görbület jön létre. A rövidülés kiegyenlítésére a görbület megszűnik, így amennyiben ezt időben elvégezzük, nem alakul ki eltérés a gerincen. Izombénulások, a csigolyák fejlődési rendellenességei (ékcsigolyák) is okozhatnak ferdülést.

Ez utóbbi csoportokat leszámítva a gerincferdülés okait nem ismerjük, de bizonyos kísérletek és kutatások arra utalnak, hogy az egyensúlyszerv működési zavara felelős a kialakulásában.

(www.patikamagazin.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.