Városlista
2021. május 6, csütörtök - Ivett

Hírek

2010. Január 03. 08:26, vasárnap | Belföld
Forrás: HVG

Nem süketül meg minden delfin száz éven belül

Nem süketül meg minden delfin száz éven belül

A növekvő széndioxid-kibocsátás miatt egyre hangosabbak lesznek az óceánok. A hangot ugyanis a gázzal dúsított tengervíz jobban vezeti, és ez összezavarhatja az ott élő állatokat - írja a New York Times. Régóta ismert tény, hogy a teng

A kémiai reakciók lelassulása miatt kevesebb hangenergiát nyelnek el majd a feltételezések szerint a tengerben lévő vegyületek. Mindez azt jelenti, hogy a hang tovább jut majd el az óceánokban, mint eddig, és a korábbinál "hangosabb is lesz a víz".

A Nature Geoscience-ben megjelenő tanulmányukban Ilyina, Zeebe és Brewer azt írják, hogy a savasság változása különösen érzékenyen érintheti a mélytengeri élőlényeket. 2100-ra akár hatvan százalékkal is csökkenhet a víz hangelnyelési képessége ugyanis a tenger mélyebb részein.

A hangelnyelés különösen az 1000 és 5000 Hertz közötti tartományban működik jól a tengerekben. Ez azért kedvező, mert a hajócsavarok és más emberi hanghatások - így például a szonárok (hanghullámokkal működő észlelőberendezések, amelyek tengeralattjárók felderítésére szolgálnak) - is ebben a tartományban dolgoznak. Ha viszont a tengervíz savassága megváltozik, ezek a hanghatások felerősödhetnek. Ezek megzavarják a tengeri emlősök életvitelét a kutatók szerint. Ezek az állatok ugyanis kommunikációjukhoz és tájékozódásukhoz hangokat használnak.

Richard Zeebe ezért is hangsúlyozta: "Nem állítjuk, hogy száz éven belül minden delfin megsüketül." Ám szerinte a háttérzaj szintjének emelkedése elnyomhatja azokat a hangokat, amelyek létfontosságúak a tengeri emlősök számára. Ugyanakkor lehetnek jótékony hatásai is a víz hangvezető képességében történő javulásnak: a hangok messzebbre juthatnak el, mint korábban, és az állatok így távolabbról léphetnek egymással kontaktusba.


Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 05. 17:02, szerda | Belföld

Tíz éven belül eltűnhet a klasszikus ügyfélszolgálati irodák többsége

Az elektronikus aláírás, e-hitelesítés széles körű elterjedésével a klasszikus ügyfélszolgálati irodák többsége tíz éven belül eltűnhet - állítja a Netlock.

2021. Május 05. 15:35, szerda | Belföld

Rendőr volt a halálos áldozata az M70-esen történt balesetnek

Egy 41 éves rendőr volt a halálos áldozata annak a közúti balesetnek, amely szerda hajnalban történt az M70-es autópálya csörnyeföldi pihenőhelyén - közölte a police.hu-n szerdán a Készenléti Rendőrség.

2021. Május 05. 15:07, szerda | Belföld

Kisfilm készült a biztonsági szabályokról

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a következő napokban intenzív oktató kampányt folytat egy kisfilm segítségével, hogy mindenki megismerje a biztonságos utazás szabályait - közölte az MTÜ kedden az MTI-vel.

2021. Május 05. 13:03, szerda | Belföld

Nőtt a fizikai dolgozók átlagos órabére az első negyedévben

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1388 forint volt idén az első negyedévben, 5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 1326 forintnál