Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Május 19. 14:33, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Nem tudni, meddig bírja az edelényi gát

Nem tudni, meddig bírja az edelényi gát

Továbbra is kritikus az árvízhelyzet Borsod megyében, a legnagyobb veszélyben Edelény van. Igaz, ma reggelre 2-3 centimétert apadt a Bódva vízszintje. Borsod megyében Pintér Sándor leendő belügyminisztert a megyei árvízvédelmi helyzetről

Éjszaka bordás megtámasztással erősítették meg a gátat, a töltés az éjszaka bírta a víz terhelését, de azt nem tudni, hogy meddig, a vízszint ugyanis még napokig ilyen magas marad. Ma katonák is a településre érkeztek, a debreceni lövészdandár a védekezésben segít a helyieknek. A helyzetet nehezíti, hogy Edelényben és környékén folyamatosan esik az eső. A védekezés erőit ma már a Hernádra koncentrálják, mivel a következő órákban Ócsanálosnál tetőzik a folyam.


Pintér: Az eredményes védekezés a legfontosabb


Közben megérkezett az árvíz sújtotta Borsod megyébe Pintér Sándor. A kijelölt belügyminiszter Miskolcon részt vett a megyei védelmi bizottság ülésén, ahol tájékoztatták az aktuális helyzetről és a szükséges lépésekről. A kijelölt tárcavezető ezt követően Edelényben majd Ócsanálosnál is megtekinti a védekezési munkálatokat. Pintér Sándor a hírTV-nek elmondta: jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy a védekezés eredményes legyen. Közölte: a leendő kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a keletkező károkat enyhítse. Szakemberek szerint egyébként a kár elérheti a 6 milliárd forintot is.


- Még nem tudjuk felmérni, hogy mekkora a veszteség. Kárenyhítésről akkor beszélhetünk, ha az ár levonult. De ahhoz, hogy erre felkészüljünk már most el kell kezdeni számolni. Megfelelő anyagi forrás lesz arra, hogy a vis maior keretből ezeket megtérítsük. Nagyon bízom abban, ahol már elvonult az ár, ott ezt a munkát megkezdték és előleget kérhetnek - nyilatkozta a hírTV-nek Pintér Sándor kijelölt belügyminiszter.


Megközelíthetetlen települések


Borsod megyében még mindig több útszakasz van lezárva. Három település pedig megközelíthetetlen, mert a víz elárasztotta az oda vezető utakat.


- Három elzárt település van. A 27-es út felől Komjátinál Tornaszentandrás, Tornabarakony nem megközelíthető, valamint Hernádszentandrás is megközelíthetetlen. Egyéb lezárt útszakaszoknál a településeket terelőútról meg lehet közelíteni. Ilyen lezárt terület Krasznokvajda Csenyéte között, Vizsoly Novajidrány között, Sárospatak Bodrogolaszi, Kiskinizs és Nagykinizs térsége, valamint Sajópetri és Bőcs. Lezárt szakasz még a 26-os út Sajókaza közötti útszakasz - mondta a hírTV-nek Pásztor Ferenc, az Észak-Magyarországi Régió Borsodi Közútkezelőjének vezető ügyeletese.

A belvíz is hatalmas gondot okoz


Közben egyre többen térhetnek vissza otthonaikba, de 1400 ember még mindig nem használhatja házát. A honvédség összesen 250 katonával és 36 járművel vesz részt az árvízi védekezésben. Borsod megyében még mindig több útszakasz van lezárva, Miskolcon a Sajó elöntötte a városba vezető autóút felét. Az árvíz mellett a belvíz is egyre nagyobb gondot okoz az országban: már 72 ezer hektárnyi terület van víz alatt.

 Fertőzésveszéllyel is fel kell venni a harcot


A feltörő talajvízen és az árvízen túl a fertőzésveszéllyel is fel kell venni a harcot a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben. A településen elhullott háziállatok tetemei lebegnek a vízen, és a belvízzel együtt a szennyvíz is a felszínre tör.


(hírTV) 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére