Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Január 25. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Német legfelső bíróság: az internet alapvető szükséglet

Német legfelső bíróság: az internet alapvető szükséglet

Az alapvető szükségletek körébe sorolta az otthoni internet-hozzáférést a német szövetségi legfelső bíróság (BGH) egy csütörtöki ítéletében.

A karlsruhei bírói testület döntése szerint a internetszolgáltatás kimaradása esetén az előfizető magánszemély kártérítést igényelhet, mert az állandó hozzáférés az internethez hosszú ideje már nemcsak a gazdaságban, hanem a magánéletben is "kiemelten nagy jelentőséggel bíró gazdasági jószág az életfenntartás szempontjából".
A BGH szerint ugyanez vonatkozik a vonalas telefonra is. Az ítélet alapján az otthoni internet és a vezetékes telefon azoknak a gazdasági jószágoknak a körébe tartozik, amelyek hozzáférhetőségének megszűnése "jelentős hatást fejt ki az életfenntartás anyagi alapjára", ezért az előfizető a kár bekövetkezésének bizonyítása nélkül jogosult kártérítésre, ha nem tud élni a szolgáltatással. Ugyanakkor amennyiben helyettesíteni tudja a szolgáltatást - például rendelkezik internetezésre alkalmas mobiltelefonnal, illetve mobilinternet-előfizetéssel -, akkor a szolgáltatónak csak a helyettesítésből fakadó többletköltséget kell megtérítenie.
A BGH egy magánszemély ügyében döntött, aki a szolgáltató hibájából két hónapig nem tudott otthonában internetezni, telefonálni és faxolni. Az illető mobiltelefonon tartotta a kapcsolatot környezetével. Szolgáltatójától nem csupán az ebből adódó költségek megtérítését követelte bíróságon, hanem kártérítést is a szolgáltatás kimaradásáért. Az ügyben eljáró bíróságok a többletköltség megtérítésére vonatkozó igényt jogosnak találták, a kártérítési igényt azonban elutasították, a felperes ezért egészen a legfelső bíróságig fellebbezett.
http://juris.bundesgerichtshof.de/cgi-bin/rechtsprechung/document.py?Gericht=bgh&Art=pm&pm_nummer=0014/13

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:24, vasárnap | Külföld

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Szlovéniában

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.