Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Április 13. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Nemet mondanak az atomenergiára a litvánok

Nemet mondanak az atomenergiára a litvánok

Egy friss litván felmérés szerint az atomenergiát hagyományosan támogató állampolgárok mintegy fele a nukleáris létesítmények ellenzőjévé vált. Az attitűdváltozás egyértelmű oka a japán katasztrófa.

A helyi Veidas magazin megbízásából készült felmérés eredményei szerint a litván állampolgárok 88 százaléka immáron ellenzi az atomenergia használatát. Az országban, amelynek lakosai hagyományosan pártolják az energiatermelés ezen formáját, ez az érték azt jelentik, hogy közel minden második lakos változtatott attitűdjén. Egy januári felmérés során az ellenzők aránya 47 százalékkal volt kevesebb.

A kutatás során megkérdezettek 42 százaléka állította, hogy a japán fukusimai erőműben, a márciusi földrengés és cunami miatt bekövetkezett atomkatasztrófa eredményeként változott meg a véleménye a nukleáris energia alkalmazásáról.

Litvánia a világ egyik leginkább atomenergia-függő országa volt mielőtt a 2009-ben bezárták a szovjet időkben épült Ignalina-i erőművet. A kormány jelenleg egy új erőmű létesítését tervezi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal