Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2013. Szeptember 03. 12:00, kedd | Helyi
Forrás: infoGyőr

Nemzetek kenyerei

Nemzetek kenyerei

Ahogy minden országnak, nemzetnek megvan a maga nemzeti itala, étele, úgy a világ rengeteg országának van nemzeti kenyere, pékterméke. Egyik másik világszerte ismert, viszont vannak amelyeket csak kevesen ismernek.

Senki számára sem ismeretlen a francia eredetű, hosszúkás kenyér abaguette. A francia kenyér változat, nem csak "őshazájában" hanem világszerte kedvelt, szendvicsnek, köretnek és a hagyma- és sajtkrém levest sokan el sem tudják képzelni nélküle.

A másik nagyon közismert és világszerte kedvelt nemzeti kenyér, az arab országok, Izrael és Görögország zsebes kenyere, köznapi nevén a pita. Mivel a pita sütése során a belsejélben üreg keletkezik, ezért a legtöbb esetben megtöltik valamivel és úgy fogyasztják.

Nálunk már kevésbé ismert a "roscón de reyes" azaz a királyok kenyere. Spanyol nyelvterületeken előszeretettel készítek ezt az édes kenyeret, melyet vízkeresztkor,a háromkirályok (Reyes Magos) érkezését ünneplő napon tálalják. A "roscón" hagyománya még a Római Birodalomból származik, mely szerint a kenyérbe belesütnek valamilyen meglepetést. Leggyakrabban pénzérmét vagy babszemet rejtenek bele. A szerencsés megtaláló lesz a nap „királya” és egész évben szerencsés lesz. Viszont, a következő évben az ő feladata, hogy gondoskodjon a kenyérről.

A roscónnal ellentétben a ropogósra sütött finn rozskenyér inkább enyhén savanykás ízű mint édes. A készítés során malátát is használnak. Tengeri halakhoz, halleveshez szokták fogyasztani, derákkal töltött paradicsommal is kiváló, de önmagában, heringes vagy szardellás vajjal is ízletes.

A végére hagytuk a számunkra legfontosabbat, a kovászos fehér kenyeret. Az Erika Pékség és Cukrászat által sütött minőségi alapanyagokből készülő kenyér nem hiányozhat a magyar háztartások konyhájából. Lévén az egyik legalapvetőbb étel amit fogyasztunk, az Erika Pékség és Cukrászat nagy hangsúlyt fektet ennek a termékének is a változatlan jó minőségére. Aki valaha próbált otthon kenyeret sütni, az minden bizonnyal tudja, igazán jó kenyeret sütni nagyon nehéz, megtartani az állandó magas minőséget pedig még annál is nehezebb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 14:53, szerda | Helyi

Nagyszabású ingyenes rendezvénnyel ünnepel ősszel az ETO Park

Óriási bulival és színes programokkal várja a lakosságot az ETO Park Szolgáltató & Élményközpont 2024. szeptember 20-án! Az esemény apropóját az adja, hogy újra élettel telik meg az épület. Közel két év kemény munka után szeptember

2024. Augusztus 14. 09:14, szerda | Helyi

Liszt-liszt, csak a csomagolás más?

Annyi féle liszt van a boltok polcain, hogy rendkívül nehéz eligazodni közöttük és kiválasztani a célnak megfelelőt.

2024. Augusztus 14. 08:13, szerda | Helyi

Táborozók a győri kórház Skill laborjában

Újraélesztést gyakoroltak és még egy rutinműtétet is kipróbálhattak a gyerekek a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház „Ecc-Petz” táborában.

2024. Augusztus 14. 07:14, szerda | Helyi

Az egyetem átvette a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola fenntartását

A Széchenyi István Egyetem fenntartásában működik tovább augusztus 1-jétől a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium.