Városlista
2021. május 15, szombat - Zsófia

Hírek

2020. Március 11. 08:17, szerda | Helyi

Nemzeti emlékhely lesz a Káptalandomb

Nemzeti emlékhely lesz a Káptalandomb

A győri Káptalandomb nemzeti emlékhellyé nyilvánítására tettek javaslatot, az előterjesztésről tárgyalt az Országgyűlés kedden.

"Évente több mint százezer látogató érkezik a Káptalandombra, az itt található székesegyház látogatóközpontjában pedig naponta több százan fordulnak meg. A Káptalandombon álló bazilikában található, vérző könnyeket ejtő Szűzanya képéhez hívők sokasága zarándokol el és itt őrzik Szent László hermáját is. A székesegyházban található a második világháború alatt vértanúságot szenvedett és 1997-ben boldoggá avatott Apor Vilmos püspök sírja is" – hívta fel a figyelmet Simon Róbert Balázs országgyűlési kéviselő, a miniszterelnökség megyei jogú városok fejlesztésének végrehajtásáért felelős államtitkára.

"Vezérszónoka voltam kedden az Országgyűlésben annak a törvényjavaslatnak, ami a Káptalandomb - Győr városának és az általam képviselt választókerület kiemelkedő jelentőségű és egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező részének - nemzeti emlékhellyé nyilvánítását kezdeményezi" - írta közösségi oldalán Simon Róbert Balázs.

"A Káptalandomb Győr kiemelkedő jelentőségű és az egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező része. A Moson és a Duna találkozásánál fekvő hordalékkúp a város legősibb része A Káptalandombon áll a város két legjelentősebb műemléke, a Püspökvár és a bazilika Itt látható Szent László hermája és boldog Apor Vilmos síremléke" - tette hozzá.

A kulturális örökség védelméről szóló törvény alapján:
„ Nemzeti emlékhely: a nemzet történelmében meghatározó jelentőséggel bíró helyszín, amely a magyar nemzet, illetve a magyar és az ország területén élő nemzetiségek összetartozását erősítő és identitásképző jellegénél fogva a nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bír, továbbá amely országos jelentőségű állami megemlékezés színhelye lehet, és amelyet az Országgyűlés törvénnyel nemzeti emlékhellyé nyilvánít.”– 2001. évi LXIV. törvény.

Forrás: kisalfold.hu; Simon Róbert Balázs

Kép: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 28. 17:15, szerda | Helyi

La Villa – Önt is felvillanyozza!

A La-Villa villamossági szaküzlet 20 éves tapasztalatával és gyakorlati hátterével kiszolgálja azok igényeit, akik minőségi villamos termékeket szeretnének vásárolni kedvező áron, családias környezetben.

2021. Április 21. 11:00, szerda | Helyi

Wágenhoffer Klíma- Hogy nálunk legyen a hőmérséklet kapcsolója!

Ha kisüt a nap, akkor egyrészt nagyon örülünk, mert a hangulatunk is jobb, viszont a lakások, családi házak, tetőterek olyan hamar felmelegednek, hogy gyorsan eljön az idő, amikor otthonunk, munkahelyünk katlanná válik, és szellőztetéssel

2021. Március 02. 14:59, kedd | Helyi

Építkezik? Felújít? Szakértő segítség -Elágazás Kft.

Hogy, miért válasszon Bennünket ha építkezni vagy felújítani szeretne?

2021. Február 19. 10:25, péntek | Helyi

Z&GY Kft- A tető fejfedője!

A Z&GY Kft. 2009 óta foglalkozik bádogos és tetőfedő anyagok forgalmazásával, Győrben a Malomszéki u. 3 szám alatt.