Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. Április 12. 13:20, hétfő | Helyi
Forrás: NE-felejcs Polgári Egyesület

Nemzeti Feltámadási Menet 2010. Győr

Nemzeti Feltámadási Menet 2010. Győr

Idén immár hatodik alkalommal indult útjára a nemzeti feltámadási menet, hogy a Történelmi Magyarország településit érintve Pünkösd szombatján megérkezzék Csíksomly&

A menet győri stációjának programját, mint mindig a belvárosi r.k. egyházközség, a NE-felejcs" Polgári Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Területi Székkapitánysága szervezi.
A Feltámadási jelvény 2010. április 15-én, csütörtökön 17.30 órakor érkezik a győri ORSZGZSZL-emlékműhöz. Rövid ökumenikus liturgiát követően a Baross úton egyházi és hazafias dalokat énekelve, ünnepélyes menetben vonulunk a Bazilikába, ahol szent mise keretében áldja meg a Feltámadási jelvényt és a zarándokokat dr. Galavits József kanonok, városplébános.
Hagyományosan itt kerül sor az üzeneteket hordozó szalagok felkötésére. A tervek szerint szalagot kötnek a szervező szervezeteken kívül : Győr Megyei Jogú Város nkormányzata és a Győr- Moson- Sopron Megyei Közgyűlés elnöke.
További szalagkötési igényeket a +36 6641989-es mobilon vagy az emka@mail.kabelnet.hu e-mailen kérjük jelezni.

A Feltámadási jelvényt 2010. április 16-án pénteken a Bazilikában a Mária kegyoltárnál tartandó szentmise után személyautókkal visszük tovább. 14.00 órakor az ácsi hívőközösség a r.k. templomban Varga Imre, 16.00 órakor a komáromi hívek a r.k. templomban Pados József plébános atyák vezetésével fogadják . Innét a Feltámadási jelvényt gyalog - hasonlón, mint 2005-ben - visszük Rév-Komáromba a kéttornyú r.k. templomba ahol szentmise keretében adjuk át Elek László esperes úrnak, ill. felvidéki testvéreinknek, akik gondoskodnak a jelvény továbbviteléről.
Akik a 15-i zarándoklaton részt kívánnak venni, jelezzék a fent megadott telefonon vagy e-mail címen szándékukat, s azt is hogy tele kocsival jönnek-e, ill. hány személynek tudnak férőhelyet biztosítani. A zarándoklathoz 16 órakor Komáromban is lehet csatlakozni.

Kérés a plébános atyákhoz, parókus úrhoz, református esperes úrhoz, evangélikus lelkészekhez:

Szeretnénk, ha a Nemzeti Feltámadási Menet győri programján minél többen vennének részt, ezért kérjük, hogy a vasárnapi szentmiséken, ill. istentiszteleteken szíveskedjenek kihirdetni, ill, adjanak tájékoztatást a másnapi zarándok úton való részvételi lehetőségről is.

Nagy mértékben emelné a győri esemény fényét, ha az egyházközségek ill. a gyülekezetek templomi zászlókkal vagy a keresztény/keresztyén közösségek zászlóival vennének részt.

Kérés a résztvevő civil szervezetekhez és minden résztvevőhöz:

Az egyházi zászlókon kívül kizárólag nemzeti, árpádházi vagy más egyéb történelmi zászlót hozzanak. A pártok zászlóit és szimbólumait hagyják otthon! A nemzeti egység és akarat kifejezésének okán egyenruhával se különböztessük meg magunkat.

Emlékeztetőül:

A Nemzeti Feltámadási Menetet a Zamárdi r.k. egyházközség és a helyi polgári kör kezdeményezte a 2004-es kettős állampolgásági népszavazás gyalázatos eredménye okán. Első ízben 2005-ben indult útjára a Feltámadási menet, hogy lelkes emberek kiállása által hirdesse az elfásult vagy csalódott honfitársainknak a Feltámadott Krisztussal való szövetségünket, a nemzeti újjászületésünk tiszta vágyát. A második évtől már két ágban indult el a menet, az idei évtől pedig már három ágban. Az útvonalak a Történelmi Magyarországot szelik át, s eszmeileg egy szívet rajzolnak a Kárpát-medencébe. A Nagypéntek délután 3 órakor útjára induló menet a Kárpát-haza stációit érintve 50 nap múlva, Pünkösd szombatján érkezik meg Csíksomlyóra, a főbúcsú helyszínére.

A Feltámadási menet jelvénye egy rpád-kori motívumú szárnyas kereszt. Ez a motívum egyaránt elfogadható a katolikus és protestáns testvérek számára. rpád-kori eredetében benne rejlik a keresztény/keresztyén egységünk eszméje. Benne rejlik Húsvét (kereszt), Pünkösd (szárny) szimbolikája is.

Az idei Feltámadási menet mottója:

Szent Atyám, tartsd meg őket a nevedben, akiket nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi." (Jn.17 11.)

Békesség Istentől!

A győri belvárosi r.k. egyházközség, a NE-felejcs" Polgári Egyesület
és a Történelmi Vitézi Rend területi székkapitánysága nevében:

Dr. Galavits József
kanonok, városplébános

Fehérné Markó Kamilla
elnök

Fehér Imre
székkapitány

Egyházközségi világi képviselők


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.