Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2023. Szeptember 18. 09:16, hétfő | Helyi

Nemzetközi projekt mintaterülete lett a Szigetköz

Nemzetközi projekt mintaterülete lett a Szigetköz

A Széchenyi István Egyetem adott otthont a napokban a Horizon Dalia európai uniós projekt workshopjának, melyen kilenc országból közel hatvanan vettek részt.

A szakmai találkozó célja az volt, hogy megoldásokat találjanak vizeink ökoszisztémáinak helyreállításához, védelméhez és megőrzéséhez. A vendégek ellátogattak a szigetközi rehabilitáció legfontosabb helyszíneire is.

A projekt résztvevői olyan innovatív megoldásokat fejlesztenek és valósítanak meg, amelyek segítik a vízgazdálkodási problémák megoldását. A Széchenyi István Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának szerepe ebben a Szigetközben megvalósult ártéri ökoszisztéma-rehabilitáció bemutatása, elemzése és a jó gyakorlatok terjesztése, közölte az intézmény. Mint írták, a kutatócsoport korábban, az Insula Magna projektben a szigetközi vízpótlórendszerre és a Mosoni-Dunára dolgozott ki javaslatokat, szoros együttműködésben az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársaival. Ennek eredményeként válhatott a Szigetköz a Dalia egyik mintaterületévé.

A négyéves projekt idén januárban indult az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetésével, a Széchenyi-egyetem és további húsz hazai és nemzetközi partner részvételével. Célja a hatékony és gazdaságilag megtérülő rendszerek kialakítása az édesvízi ökoszisztémák helyreállítására és fenntartható használatára a Duna vízgyűjtőjén. A program különös figyelmet fordít a folyók átjárhatóságának növelésére és a biodiverzitás védelmére a klímaváltozás várható hatásait figyelembe véve.

Forrás/fotó: Széchenyi István Egyetem

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 03. 12:48, kedd | Helyi

Breaking! Krausz Ferenc kapja a fizikai Nobel-díjat!

Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L\'Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat.

2023. Október 03. 09:14, kedd | Helyi

Új vonatpótló buszokat állítanak hadrendbe

Több pótlóbuszjáratot indít a MÁV hétfőtől a győri vasútvonal felújítása idejére Bicske, Tatabánya és Budaörs térségében.

2023. Október 03. 08:16, kedd | Helyi

A kis hableánnyal indult az évad

Elkezdődött a Vaskakas Bábszínház új évada.

2023. Október 03. 07:15, kedd | Helyi

Ötvenhatszor riasztották az elmúlt héten a tűzoltókat

Győr-Moson-Sopron vármegyében az elmúlt héten ötvenhat eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek.