Városlista
2024. június 24, hétfő - Iván

Hírek

2011. Június 11. 14:25, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Népegészségügyi termékdíj lesz a hamburgeradó helyett

Népegészségügyi termékdíj lesz a hamburgeradó helyett

Hamburgeradó helyett a Semmelweis-terv értelmében só- és cukoradót vezetnének be. A termékdíjas listára azokat az ételeket és italokat vennék fel, amelyek só- és cukortartalma az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

Martos Éva, az intézet főigazgató-főorvosa az InfoRádiónak elmondta: ők már megtették a javaslatot, és vizsgálták az egészségügyi határértéket meghaladó só- és cukortartalmú élelmiszereket. 'A hamburger sem egészséges' - tette hozzá.

A korábbi elgondolásokhoz képest szűkült a megadóztatásra javasolt terméklista, kikerült belőle például az 'eredeti névadó', a hamburger. Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke az InfoRádiónak elmondta: azt nem bánja, hogy a hamburger lekerült a listáról, de azt igen, hogy az alkohol és a cigaretta is.

A tervek szerint a jövő év elejétől bevezetendő termékdíjból a kormány 25-30 milliárd forintos bevételt vár, amelyet részben népegészségügyi programokra, részben az egészségügyi dolgozók béremelésére fordítanának. A Világgazdaság úgy tudja: munkaanyagon az utolsó simításokat végzi a Nemzetgazdasági és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, amely így hamarosan a kormány elé kerülhet.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 24. 12:28, hétfő | Belföld

Átvették megbízólevelüket az EP-képviselők

Átvették megbízólevelüket hétfőn a júniusi európai parlamenti (EP-) választáson mandátumot szerzett képviselők.

2024. Június 24. 12:27, hétfő | Belföld

Katasztrófavédelem: 13 vármegyében és Budapesten lesz szúnyoggyérítés a héten

Tizenhárom vármegyében és Budapesten, összesen 84 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható hétfőn több helyen

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható hétfőn Magyarország több régiójában - közölte a HungaroMet vasárnap az MTI-vel.

2024. Június 24. 06:00, hétfő | Belföld

Nyáriasan meleg idő várható június utolsó hetében

Sok napsütés várható 30 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, de a hét közepén többfelé kell záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani.