Városlista
2024. augusztus 15, csütörtök - Mária

Hírek

2020. Január 23. 08:00, csütörtök | Belföld

Népművészeti és iparművészeti kiállítás várja a látogatókat a Pesti Vigadóban

Népművészeti és iparművészeti kiállítás várja a látogatókat a Pesti Vigadóban

Himnusz – A magyar nép imái címmel népművészeti és iparművészeti kiállítás nyílt szerdán, a magyar kultúra napján a Pesti Vigadóban.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Népművészeti Tagozatának akadémikusai és köztestületi tagjai azon alkotásaikat mutatják be, amelyeket nemzeti imádságaink, egyházi himnuszaink és népénekeink inspiráltak.

Himnusz – A magyar nép imái címmel népművészeti és iparművészeti kiállítás nyílt szerdán, a magyar kultúra napján a Pesti Vigadóban.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Népművészeti Tagozatának akadémikusai és köztestületi tagjai az április 5-ig látható kiállításon azon alkotásaikat mutatják be, amelyeket nemzeti imádságaink, egyházi himnuszaink és népénekeink inspiráltak.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára beszédében kiemelte, hogy a Himnusz által ihletett, lelkekben újragondolt alkotások jelennek meg a kiállításon.

A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar himnusz sok más nemzet ünnepi dalával ellentétben nem egy katonai induló, hanem egy ima, egy nemzeti fohász. Kölcsey Ferenc a romantika korszakában egy egész közösségnek, a nemzetnek írt egy imát – tette hozzá.

A kiállításon olyan népművészeti és iparművészeti alkotások láthatók, amelyeket a Himnusz mellett többek között a székely, a csángó, az unitárius, a cigány és a Rákóczi-himnusz ihletett. A tárlaton vannak fafaragások, kerámiák, táblaképek, csontfaragások, fotók, textil- és nemez munkák is.

A tárlat kurátora Kósa Klára keramikusművész, az MMA levelező tagja.

A kiállítás 2020. április 5-ig tekinthető meg.

Forrás: hirado.hu

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 07:42, szerda | Belföld

NGM: népszerű az otthonfelújítási program

Népszerű az otthonfelújítási program, a kormány folyamatosan vizsgálja, hogyan teheti még egyszerűbbé a pályázati folyamatot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

2024. Augusztus 14. 07:40, szerda | Belföld

Szerdától harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe

Szerdától vasárnapig harmadfokú hőségriasztás lép érvénybe - olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

2024. Augusztus 14. 07:36, szerda | Belföld

MOHU: elérte a százmilliót a visszaváltott italcsomagolások száma

Elérte a 100 milliót a visszaváltott italos palackok, dobozok és üvegek száma a magyarországi kötelező visszaváltási díjas rendszerben (DRS) -

2024. Augusztus 14. 06:00, szerda | Belföld

Újabb tízezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett

Tovább emelkedett a bejelentett szamárköhögés (pertussis) gyanús esetek száma, hétvégén újabb tízezer szamárköhögés elleni védőoltás érkezett hazánkba