Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Június 14. 11:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Népszavazás a népszavazásokról Svájcban

Népszavazás a népszavazásokról Svájcban

A népszavazásokról tartanak népszavazást vasárnap Svájcban: amennyiben a szavazók jóváhagyják az eléjük terjesztett kezdeményezést, a jövőben még több népszavazásra kerül sor az alpesi országban.

A hét végi referendumot egy kis nacionalista csoport kezdeményezte. A Független és Semleges Svájcért elnevezésű akciócsoport azt kívánja elérni, hogy a jövőben automatikusan bocsássanak népszavazásra minden olyan nemzetközi szerződést, amelyet a svájci kormány alá akar írni.

A legtöbb politikai párt ellenzi a kezdeményezést, hangoztatva, hogy az állandó szavazási kényszer csúfot űzne a svájci demokráciából. Mindezt a többi között azzal támasztják alá, hogy a kormány évente mintegy 500 nemzetközi szerződést ír alá.

Az alpesi országban az elmúlt időszakban évente átlagosan mintegy fél tucat országos referendumot tartottak, míg a helyi, regionális népszavazások száma ennél magasabbra rúgott. A részvétel - ismét átlagosan - meghaladta a 40 százalékot. Nincs a világon egyetlen más ország sem, amelyik annyi népszavazást tartatna, mint Svájc - érvelt a legújabb kezdeményezés ellen Simonetta Sommaruga igazságügyi miniszter.

A referendumot kezdeményező és az ehhez szükséges aláírásokat összegyűjtő nacionalista csoport ezzel szemben azzal vádolta az ország politikai és gazdasági vezetőit, hogy félnek a szavazóktól. "

A svájci elit nagy része pánikba esik egy kicsivel több demokráciával kapcsolatos elképzeléstől" - állította ezzel szemben Werner Gartenmann, az akciócsoport vezetője.

Gartenmann hozzáfűzte: természetesen nem akarják azt, hogy mind az 500 szerződésről referendumot tartsanak. Szerinte ha kezdeményezésüket jóváhagynák, a jelenlegi átlagnál alig lenne több a referendumok száma.

Egy legfrissebb felmérés szerint a lakosság 33 százaléka támogatja az akciócsoport javaslatát, 55 százalék azonban ellenzi azt, míg 12 százalék egyelőre nem alakította ki álláspontját. Az akciócsoport elnöke ennek ellenére derűlátóan nyilatkozott, hangoztatva, hogy "eddig a világ egyetlen országa sem omlott össze a túl sok demokráciától".

Címkék: népszavazás, svájc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg