Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2013. Február 25. 17:18, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Népszavazáson dönthetnek Tajvan negyedik atomerőművéről

Népszavazáson dönthetnek Tajvan negyedik atomerőművéről

Elképzelhető, hogy népszavazáson döntenek Tajvan negyedik, nagyrészt már kész atomerőművének sorsáról - ismertette a sziget kormányzatának álláspontját Csiang Ji-hu kormányfő hétfőn.

A létesítmény ellenzői a 2011. márciusi pusztító erejű földrengés és cunami által a japán fukusimai atomerőműben okozott károkra és következményeire hivatkozva egyre hangosabban követelik a beruházás leállítását.
A minap az elnöki hivatal előtt tartottak tüntetést. Az ellenzék és az aktivisták szombatra nagy atomellenes felvonulást hirdettek meg.
Csiangot a múlt héten iktatták be hivatalába elődje lemondását követően. A népszavazás lehetőségének bejelentésével meglepte a közvéleményt. Közölte, hogy ezzel hosszú évek óta húzódó vita végére tehetnek pontot.
A kormányfő ugyanakkor figyelmeztetett, az erőműépítés esetleges elutasításának ára van, s az majd a villanyáramszámlákban jelenik majd meg, s a lakosságnak számolnia kell áramkimaradásokkal is.
A Tajpejhez közeli Kungliao kerületben 1999 óta épülő erőmű már igen előrehaladott állapotban van, s tulajdonosa, az állami Taipower úgy számol, hogy 2015-re már szerepet kapna Tajvan energiaellátásában. A vállalat által üzemeltetett három atomerőmű a sziget energiaszükségletének húsz százalékát adja.
Tajvanon nem ritkák a földrengések, mivel a sziget két kéreglemez határához van közel. 1999 szeptemberében egy a Richter-skála szerinti 7,6 erősségű földmozgásnak csaknem 2400 halálos áldozata volt.

Címkék: atomerőmű, tajvan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 07:48, kedd | Külföld

Megkezdik a medvék kilövését Erdélyben

Rendkívüli ülésen döntött a román képviselőház a medveállomány ritkítását célzó vadászati kvótákról.

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.