Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 26. 07:10, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti

Nevet kapott a Naprendszeren kívülről érkezett üstökös

Nevet kapott a Naprendszeren kívülről érkezett üstökös

Felfedezője után a 2I/Boriszov nevet kapta a Nemzetközi Csillagászati Uniótól (IAU) az a Naprendszeren kívülről érkezett üstökös,

amely a 2017-ben azonosított Oumuamua után immár hivatalosan is a második észlelt objektum, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.

Az objektumot augusztus 30-án fedezte fel Gennagyij Boriszov amatőr csillagász a Bahcsiszerájban lévő Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban. Az égitest a mag körüli sűrű gázfelhővel (kómával) rendelkezik és a közelmúltban apró csóváját is megfigyelték. Boriszov egy saját maga által épített 0,65 méter átmérőjű teleszkóppal fedezte fel az üstököst - olvasható az IAU honlapján.

A Nemzetközi Csillagászati Unió Kisbolygó-kutató központjának (MPC) előzetes számításai azt mutatták, hogy az égitest - a tökéletes körtől jelentősen eltérő - hiperbolikus pályán mozog, ami arra utal, hogy egy másik bolygórendszerből származhat. Mostanra ezt megerősítették a kutatók, ami azt jelenti, hogy a 2I/Boriszov a második észlelt objektum, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.

A mostanáig felfedezett több ezer üstökös közül egyetlennek sem volt annyira hiperbolikus a pályája, mint a 2I/Boriszovnak. Ezt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei is megerősítették.

A becslések szerint néhány kilométer átmérőjű 2I/Boriszov december 7-én lesz a legközelebb a Naphoz: ekkor 2 csillagászati egységre lesz központi csillagunktól és a Földtől egyaránt. Várhatóan december és január folyamán fog a legfényesebben látszódni a déli égbolton, mielőtt elkezd kifelé haladni a Naprendszerből.

A vöröses színű Oumuamuát 2017 októberében fedezték fel és eleinte üstökösként sorolták be hiperbolikus pályája miatt. A későbbi megfigyelések során azonban megállapították, hogy nincs porcsóvája és nem bocsát ki gázt, tehát az üstökösök tulajdonságai nem jellemezték.

Az Oumuamuát csak viszonylag rövid ideig, 2018. január 2-ig tudták nyomon követni a csillagászok, amíg az objektum el nem tűnt a legerősebb űrtávcsövek látóköréből is. A Boriszovot azonban még hónapokig tanulmányozhatják a csillagászok.

Címkék: űr, üstökös, név

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.