Városlista
2024. augusztus 2, péntek - Lehel

Hírek

2013. Szeptember 29. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nincs gyógymód az aranyszínű sárgaság ellen

Nincs gyógymód az aranyszínű sárgaság ellen

Megjelent Magyarországon a szőlő legpusztítóbb fitoplazmás betegsége, az aranyszínű sárgaság, melyre az európai szőlőfajták szinte mindegyike fogékony. A különleges kórt először Zala megyében mutatták ki. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A betegség ellen nincs megfelelő növényvédőszeres kezelés, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca gyérítésére.

A Heves Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának tájékoztatása szerint az európai szőlő szinte mindegyik fajtája fogékony a betegségre, különösen a Chardonnay, a Cabernet Sauvignon, a Sauvignon Blanc, a Pinot Noir és az Olaszrizling. Az amerikai alanyfajták a fertőzést követően is többnyire tünetmentesek maradnak.

A beteg szőlőtőke fejlődése már tavasztól visszamarad, néha hajtások sem képződnek. A fogékony fajtáknál a fásodás marad el, a vessző elvékonyodik, gumiszerűvé válik. A hajtásokon az első, enyhe sodródást mutató levelek a nyár közepén jelennek meg, majd kialakul a fonáki oldal felé történő, háromszög alakú levélsodródás.

A napnak kitett levélrészeken a fehér bogyójú fajtáknál a levéllemez sárgulása, a kék bogyójúaknál vörösödése figyelhető meg.

A főerek mentén krémsárga vagy vörös foltok jelennek meg, amelyek fokozatosan terjednek a levélen, s végül a levél elszárad. Az így elhalt, megkeményedett levelek ősszel később hullanak le. Télen a be nem érett vesszők elfeketednek és elpusztulnak. A következő tavasszal a megmaradt rügyekből fejlődő virágzat leszárad, a fürtképződés csökken.

Késői fertőzés esetén a bogyók zsugorodnak, megbarnulnak, rossz ízűvé válnak. Az aranyszínű sárgaságnál egy-egy beteg tőke körül foltszerűen következik be az újabb növények pusztulása.

A megelőzéshez csak hatóságilag ellenőrzött, minőségtanúsított szőlő szaporítóanyagot szabad ültetni. A kabócákat rovarölő szeres permetezéssel kell gyéríteni június közepétől 10-15 naponként. A kabócával fertőzött ültetvényekben a tél végi metszéssel eltávolított vesszőket el kell égetni, rügyfakadás előtt olajos szerekkel kell csökkenteni az áttelelő tojások számát. Hatásos a nyugalmi állapotú szaporítóanyagok meleg vizes kezelése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 02. 07:45, péntek | Életmód

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája

2024. Augusztus 01. 07:53, csütörtök | Életmód

Szallas.hu: idén többen utaznak Horvátországba

Idén májusban, júniusban és júliusban 10 százalékkal többen foglaltak szállást Horvátországba, az augusztusra szóló foglalások száma pedig 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest

2024. Július 31. 07:55, szerda | Életmód

A legjobb rendező díját nyerte Amerikában Tóth Barnabás pszichothrillere

A legjobb rendező díját nyerte el Tóth Barnabás Mesterjátszma című pszichothrillere a Stony Brook Filmfesztiválon, New York államban a hétvégén - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t kedden.

2024. Július 31. 07:42, szerda | Életmód

Csütörtökön kezdődik a Paloznaki Jazzpiknik

A csütörtökön kezdődő Paloznaki Jazzpiknik a zene mellett a fenntarthatóságot, az ökológiai lábnyom csökkentését, valamint a hulladék szelektív kezelését tekinti fontos feladatának - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.