Városlista
2022. december 8, csütörtök - Mária

Hírek

2010. December 14. 07:21, kedd | Belföld
Forrás: A-Z PRodukció

Nincs gáz a Mikulásgyárban

Nincs gáz a Mikulásgyárban

Rövidlátók a magyar vállalatok, ha társadalmi szerepvállalásról van szó

A nagy hideg miatt háromszor annyi gázolaj fogy a Mikulásgyárban, mint az előző évben bármikor. Éppen ezért már hétfőre kimerülhetnek a tíz nap alatt 500 önkéntest foglalkoztató jótékonysági rendezvény készletei. Zsolnai Endre, a Mikulásgyár főszervezője elmondta: már nyáron megkeresték a legnagyobb hazai energiaszolgáltató cégeket, hogy támogassák a jótékonysági rendezvényt, ám a legtöbb esetben válasz sem érkezett a multinacionális vállalatoktól. De, ha kaptak is választ, többnyire azt közölték, hogy marketing szempontból nem érdekes a jótékonysági akció. "Történt mindez annak ellenére, hogy nem pénzt, hanem áramot és fűtöolajat kértünk a legnagyobb hazai vállalatoktól. Sőt, most hogy fogytán vannak a készleteink, felhívtuk a legnagyobb magyar olajipari céget, hogy vásároljunk náluk, de még kedvezményt sem ajánlottak fel az árból"-mondta a Mikulágyár tulajdonosa.

Zsolnai szerint: szégyen, hogy a magyar multinacionális cégek marketingért, kommunikációért felelős döntéshozói érzéketlenek még az olyan jótékonysági rendezvények iránt is, amelyek már Európában is nagy visszhangot váltanak ki. Tavaly Lisszabonban Európa második legjobb jótékonysági rendezvényévé választották a magyar karitatív akciót. Ugyanakkor Zsolnai Endre kiemelte azt is, ha az energia szektorban nem is, de máshol azért akadnak támogatóik. Főtámogató a magyarországi BNP Paribas Csoport minden tagja, kiemelten a Magyar Cetelem Bank és a Ségécé Magyarország, a legnagyobb Plaza-lánc üzemeltetője. A Magyar Postát a 6X6 Taxit a Digi TV-t a Prímagázt és a Citibankot is köszönet illeti a felajánlott anyagi segítségért. Ezek a cégek pénzügyi támogatás mellett, önkénteseket is küldtek a Mikulásgyárba, hogy a Magyar Vöröskereszt szakembereivel kiegészülve segítsék a jótékonysági akció munkáját.

A Mikulásgyár tulajdonosa mindezekhez hozáttette: kutatások szerint a Magyarországon működő vállalkozások több mint fele (54,2%) kiadást is rendel a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) fogalomkörébe tartozó célok eléréséhez. A 20 fő feletti hazai vállalkozások már évek óta 330 milliárd forintnál is többet költenek ilyen célokra. Mindez jó hír, a baj csak az, hogy a CSR-költés több mint háromnegyedét egyértelműen a belső célokra, azon belül is döntő mértékben az alkalmazottak számára biztosított juttatásokra fordítják a cégek. Az alkalmazottak képzése a jóléti juttatások arányától messze lemaradva második a sorban, ezt követi az oktatási intézmények támogatása (külső cél), a tehetséggondozás és az alkalmazottak egészségi állapotáról való gondoskodás-nyilatkozta a Mikulásgyár tulajdonosa, a GKI Gazdaságkutató Zrt.-korábbi kutatásaira hivatkozva.

Ugyanakkor Zsolnai szerint a probléma az, hogy a költés mértékét sok esetben az adóalap-csökkentés lehetősége határozza meg, nem pedig egy -egy probléma társadalmi súlyossága. Ezt mutatják a GKI nyílvános, interneten olvasható adatai is: A vállalkozások a teljes CSR-költésből már két évvel ezelőtt is mintegy 67 milliárd forintot költöttek külső célokra, azaz adományozásra; szociális, oktatási, kulturális, környezetvédelmi, egészségügyi és sport célokra. Ezzel szemben belső CSR célokra a vállalkozások ennek csaknem négyszeresét, mintegy 253 milliárd forintot fordítottak. Zsolnai szerint: 2010 végére ezek az összegek a válság miatt csökkentek, de sajnos az arányok nem változtak: a hazai vállalatok döntéshozói meglehetősen rövidlátóan értelmezik a társadalmi szerepvállalás fontosságát és nem látnak túl a céges érdekeken.

Bővebb információ - Éskovács Péter - 30 515 33 13

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 08. 13:20, csütörtök | Belföld

Nyolcvan százalékkal emelkedett a bölcsődei férőhelyek száma

Európai összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, nyolcvan százalékkal emelkedett Magyarországon a bölcsődei férőhelyek száma az elmúlt években.

2022. December 08. 13:18, csütörtök | Belföld

Korábban érkeznek a januárban esedékes családtámogatási ellátások

Korábban érkeznek a januárban esedékes családtámogatási ellátások - tudatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön a Facebookon.

2022. December 08. 13:14, csütörtök | Belföld

Perecet vont ki a forgalomból a Rossmann idegen anyag miatt

Idegen anyag, szövetdarab lehetséges jelenléte miatt kivonta a forgalomból a Genuss Plus Kids Mini Perecet a Rossmann Magyarország Kft.

2022. December 08. 13:09, csütörtök | Belföld

Brutális a novemberi inflációs adat!

Novemberben 22,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.