Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2010. Augusztus 15. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Nincs több devizahitel jelzáloggal

Nincs több devizahitel jelzáloggal

Szombaton lép hatályba a gazdasági és pénzügyi törvénycsomag, amelyet a parlament nemrégiben fogadott el. A Magyar Közlönyben pénteken közzétett szabályok alkalmazásakor azonban figyelni kell, mert a 15 paragrafusban felsorolt kivételek a

 

Schmitt Pál aláírta és pénteken a Magyar Közlönyben közzétették a pénzügyi-gazdasági "salátatörvény-csomagot". A módosítások fő szabályként másnap, azaz szombaton lépnek hatályba, de vannak kivételek.



Szombattól megszűnik a devizaalapú hitelezés lehetősége az ingatlanok vásárlása esetén. Ennek értelmében a jövőben nem jegyeztethet be jelzálogot a hitelező pénzintézet arra az ingatlanra, amelynek megvásárlásához devizaalapú hitelt nyújt a kérelmezőnek.



Augusztus 15-től, azaz vasárnaptól válik adó- és járulékmentessé a ház körüli munkákra csak természetes személynek kifizetett jövedelem. Ilyen munka például lakástakarítás, főzés-mosás, gyerekfelügyelet, házitanítás, kertgondozás. Az egyszerűsített, csak néhány adatot igénylő bejelentés három módozatából az sms-es lehetőség azonban csak december elsején nyílik meg. A havi ezer forint regisztrációs díj (a munkát megrendelő részéről) pedig október közepétől fizetendő.



Adótörvények sora módosul a kihirdetést követő harmadik naptól, vagyis hétfőtől. Itt azonban a kivételnek is van kivétele, mert a vállalkozások zömének terheit enyhítő változás - a társasági adó kulcsának 19-ről 10 százalékra leszállítása 500 milliós adózás előtti eredményig - nem hétfőtől alkalmazandó. Mivel a jogszabályban nincs eltérő időpont, ezért a fő szabály, a szombati hatályba lépés érvényes. Hétfőtől alkalmazandó az öröklési és ajándékozási illeték eltörlése összegtől függetlenül az egyenes ági rokonok esetében.



Negyvenöt nap múlva alkalmazandó a magánszemélyek különadója, ami például plafont húz a végkielégítések összegére, a 2 millió feletti összeget 98 százalék elvonással sújtva - idén január elsejéig visszamenőlegesen.



A Magyar Közlöny szerint a kihirdetést követő 45. napon, vagyis szeptember 27-én lép életbe a banki különadót tartalmazó törvény. Ennek értelmében a pénzügyi szervezeteknek két egyenlő részletben, szeptember 30-ig és december 10-ig kell megfizetniük idén a banki különadót. A bankoknál a módosított mérlegfőösszeg 0,45 százaléka lesz az adó alapja, a biztosítóknál pedig a viszontbiztosítás nélküli díjbevétel 5,2 százaléka. Az egyéb pénzügyi szervezeteknél - jellegüktől függően - a kamateredmény, a nettó árbevétel illetve a kezelt vagyon értéke az adóalap, a kulcs pedig 0,028 százaléktól 6 százalékig terjed.



Ugyancsak szeptember 27-től mentesül a jövedéki adó alól a házilag készített pálinka. A jövedéki adóról szóló törvényt úgy módosították, hogy a házi fogyasztásra szánt, házi készítésű párlat, vagyis pálinka előállítása adómentessé vált, amennyiben ennek mennyisége nem haladja meg az évi 50 litert.



Független Hírügynökség

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: