Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2011. December 14. 14:31, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Női holttestet találtak a belgiumi merénylő lakásán

Női holttestet találtak a belgiumi merénylő lakásán

Egy női holttestet találtak a rendőrök a belgiumi Liege-ben kézigránátot dobáló és géppisztolyból lövöldöző férfi otthonában – közölte szerdán az igazságszolgáltatás.

A holttestet a keddi ámokfutást elkövető Nordine Amrani otthonában végzett házkutatás során fedezték fel, egy pajtában.

A nővel feltehetőleg az előtt végzett a férfi, hogy elindult a liege-i Saint Lambert térre, ahol az ámokfutást elkövette – közölte Cédric Visart de Bocarnmé liege-i főügyész az RTBF közszolgálati rádióban. Sajtóértesülések szerint a 45 éves áldozat bejárónőként dolgozott Amraninál. Az épületet, ahol az első áldozatot megtalálták, Amrani vadkendertermesztésre használta.

A korábban halottnak nyilvánított, 75 éves áldozatról a belga ügyészség szerda reggel úgy nyilatkozott, hogy „súlyos, válságos állapotban” folytatják kórházi kezelését.

Belgium még szerdán is a szörnyű ámokfutás sokkhatása alatt állt. A helyszínre látogatott a királyi pár, a miniszterelnök és a kormány több tagja. Országszerte virrasztásokat és templomi megemlékezéseket tartottak. Elítélték a vak ámokfutást, és együttérzésüket fejezték ki az áldozatokkal az uniós intézmények vezetői is.

A sajtó szerdán egyebek között annak magyarázatát boncolgatta, hogyan kerülhette el a hatóságok figyelmét, hogy a büntetett előéletű férfi ekkora fegyverarzenált halmozott fel a lakásán. Armanit három évvel ezelőtt tiltott fegyverbirtoklásért, bűnszövetkezethez tartozásért és vadkendertermesztésért börtönbüntetésre ítéltek. Feltételesen volt szabadlábon, kedden is jelentkeznie kellett volna hatósági ellenőrzésre.

A merénylő a büntetett előéletű, 33 éves Nordine Amrani volt, aki kézigránátokat dobott és géppisztolyból lövöldözött Liege egyik központi terén, a Szent Lamberten. A hatóságok közlése szerint a férfi – akit rovott múltja miatt aznapra rendőrségi ellenőrzésre rendeltek be – egész hátizsáknyi gránáttal és lőszerrel hagyta el otthonát. A férfi a gránátok eldobása és a lövöldözés után menekülni próbált a helyszínről, és tűzharcba keveredett rendőrökkel. Az akció a merénylő halálával végződött, de azt a rendőrség még nem tudja biztosan megmondani, hogy öngyilkosságról van-e szó, vagy Amrani véletlenül ölte meg magát. Azt viszont egyértelműen közölték, hogy nem a rendőrség végzett vele.

A tragédiának négy halálos áldozata volt, köztük van egy 17 hónapos kislány, egy 15 és egy 17 éves fiú, egy férfi még mindig válságos állapotban van. A sebesültek száma a hivatalos adatok szerint 123 – közölte a belgiumi város kórháza.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 13:03, péntek | Külföld

Átalakítják a Notre-Dame katedrális környékét

Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a párizsi önkormányzat a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.

2022. Július 01. 07:00, péntek | Külföld

Újabb csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést,

2022. Június 30. 16:08, csütörtök | Külföld

Horvátország üzemanyag-támogatásokkal segítené a rászorulókat

A horvát kormány szeptembertől kibővítheti energiasegély-csomagját, és a szociálisan leghátrányosabb helyzetűeket üzemanyag-támogatásokkal segítheti, utalványos rendszerben

2022. Június 30. 12:03, csütörtök | Külföld

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Salah Abdeslamot a párizsi különleges esküdtszék

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen