Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. November 01. 07:25, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Norbi életében nagy változás következett be

Norbi életében nagy változás következett be

Új párt kapott Norbi, a fővárosi állatkert 7 éves hím szibériai tigrise. Az új nőstény tigris, a 4 éves Niva vasárnaptól látható a kifutón, egyelőre azonban nem engedték össze Norbival, csak a rácson keresztül ismerkedhetnek. Norbi k

Norbinak és Nadia 6 éve élt együtt a fővárosi állatkertben, a párnak azonban nem született kis tigrise. Az állatorvosok megállapították, hogy ennek a nőstény szaporítószerveinek rendellenessége volt az oka. A fővárosi állatkert a tigrisek európai tenyészprogramját irányító szakemberekkel egyeztetve úgy döntött, új párt keresnek Norbinak, Nadiát pedig „kölcsönbe” átadják a szkopjei állatkertnek. Tehát a 8 éves nőstény továbbra is a budapesti állatkert tulajdonában marad.

Az új tigrislány, Niva szerdán délután érkezett Hollandiából a fővárosi állatkertbe. Először egy belső, elkülönített férőhelyen volt, vasárnaptól azonban már a kifutóra is kimehet. Jövendőbelije, Norbi egyelőre a kifutó másik, elkerített felében tartózkodhat csak, így a két állat csak az elválasztó rácson keresztül ismerkedhet egymással. Hanga Zoltán elmondta: ennek az az oka, hogy sok állat egy idegen megjelenésekor úgy érzi, hogy megsértették a területét és támadóan léphet fel. Ha lépésről lépésre szoktatják össze őket, akkor viszont egy idő után nyugodtan össze lehet engedni a párt.

Hanga Zoltán elmondta azt is: a szabad természetben körülbelül 400-450 szibériai tigris él, ezen kívül körülbelül ugyanennyi található a világ állatkertjeiben. Ebből a számból is látszik, hogy a szibériai tigrisek különösen veszélyeztetett állatok, szaporulatuk nagyon fontos. Az eddigi tapasztalatok szerint a zárt körülmények egyáltalán nem akadályozzák, hogy a kis tigrisek állatkertben szülessenek meg. Sőt, a közhiedelemmel ellentétben, általában sem jellemző, hogy az állatok zárt körülmények között kevésbé szaporodnának. A valóság az, hogy több állat születik az állatkertekben, hiszen a vadonhoz képest nem kell megküzdeniük az életben maradásért, a táplálékért – tette hozzá.

A szóvivő azt is elmondta: nem kell attól tartani, hogy Norbi és Niva esetleg nem jön be egymásnak. Az emlősök között nagyon ritka, hogy a szakemberek által kiszemelt állatpárok ne szimpatizáljanak végül egymással. Egyedül a nagytestű papagájokra jellemző, hogy csak azokkal hajlandók párt alkotni, akiket ők választanak ki - tette hozzá.

(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.