Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Január 02. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Növekvő forgalomra számíthat a kiskereskedelem idén is

Növekvő forgalomra számíthat a kiskereskedelem idén is

Az eddig megjelent adatok alapján egyértelmű, hogy jó évet zárt a kiskereskedelem tavaly, és a kedvező tendencia folytatódhat ebben az évben is

- mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek adott évértékelő interjúban. A szakember hangsúlyozta, a kiskereskedelmi forgalom 2015-ös növekedési üteme a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint éves szinten 5-6 százalék között lesz, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

Leggyorsabban a webáruházak forgalma emelkedett tavaly, az év első tíz hónapjában megközelítette a 30 százalékot a növekedési ütem, ami ennél erőteljesebb is lehet a teljes évben, mert november második felében és decemberben erős volt az online kereskedelem - fejtette ki.

Átlag alatti volt a bútorok, illetve a tartós, nagy értékű műszaki cikkek forgalmának növekedése, de ez az a terület, amit valószínűleg kedvezően fog érinteni az új lakások általános forgalmi adójának (áfa) 27-ről 5 százalékra csökkentése - hívta fel a figyelmet Vámos György. Hozzátette, az elmúlt években a lakásépítések visszaesésével együtt gyengült a bútorok és a nagy értékű háztartási felszerelések piaca, de pozitív fordulat várható, ha több új lakás épül.

Az OKSZ főtitkára kitért arra, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedésében a magyar gazdaság bővülése és a reáljövedelmek emelkedése döntő szerepet játszott, de jelentős volt az online pénztárgéprendszer piactisztító hatásának súlya is.

A kiskereskedelem bővülését segítő egyedi hatások közül Vámos György kiemelte a devizahiteles mentőcsomagot és az üzemanyagárak csökkenését, ezek eredményeképpen többet költhettek a családok.

A tavaly nagy vitát kiváltott szabályozási változásokról szólva a főtitkár elmondta: a vasárnapi zárva tartás miatt a kereskedelemben dolgozók száma nem fogyott olyan mértékben, mint amire számított. Az általa korábban jelzett, akár 15 ezres visszaeséssel szemben 1500-2000 között lehet a létszámcsökkenés.

Vámos György szerint a vasárnapi zárva tartás márciusi bevezetése után a kiskereskedelmi forgalom növekedésének ütemében törés látszik, de a piac év közben, illetve az előző évhez képest is nőtt, tehát a jelek szerint a "boltzár" nem okozott olyan nagy veszteséget, mint amire többen számítottak. A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy a felmérések azt mutatják, a vásárlók többsége továbbra is az üzletek vasárnapi nyitva tartását támogatja.

Az OKSZ főtitkára szerint a következő két-három évben is a kiskereskedelmi forgalom növekedésére lehet számítani. Bár eltérő mértékben, de minden előrejelzés azt mutatja, hogy bővülni fog a piac - mondta, hangsúlyozva, a kereskedelem számára az a fontos, hogy a növekedés folyamatos legyen.

Címkék: bolt, forgalom, kereskedelem

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.