Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2010. Július 28. 14:49, szerda | Bulvár
Forrás: HírTV

Nyilvánosság elé lépett arcátültetés után

Nyilvánosság elé lépett arcátültetés után

Megjelent a tévékamerák előtt hétfőn az a spanyol férfi, akin a világon először végeztek el teljes arcátültetést. A 31 éves Oscar, akit márciusban műtöttek meg, a kórházból történt távozása előtt köszöntet mondott az orvosoknak

Oscar arca öt évvel ezelőtt roncsolódott, amikor véletlenül egy puska golyói találták el. A hétfői sajtókonferencián nehezen beszélt, mivel az ajkait nem tudta összezárni. Az új arca pedig erősen duzzadt volt. Sálat viselt a nyakán, hogy a hegeket eltakarja, a haját pedig a homlokába fésülte, hogy ne látszódjanak az ottani sebhelyek.


30 fős orvoscsapat műtötte meg március 20-án a barcelonai Vall d'Hebron kórházban a férfit, aki nem tudott nyelni, rendesen lélegezni, és beszélni a sérülései miatt. A 24 órás operáció során új arccsontokat, arcizmokat, bőrt, ajkakat, fogínyt és fogakat, valamint szájpadlást kapott.

Joan Pere Barret, az orvoscsapat vezetője azt mondta hétfőn, hogy fokról fokra javul az állapota, de hosszú, nehéz és további kezelésekkel teli út áll előtte, amíg úgy tud nyelni, lélegezni és beszélni, mint a balesetet megelőzően.


Oscar még nem tudja becsukni a szemeit, a szemöldökét viszont képes mozgatni, és tud mosolyogni is. Az orvosok a műtét során igyekeztek úgy alakítani új arcát, hogy az a régihez, ne pedig a donoréhoz hasonlítson.


A sajtókonferencián megszólalt Oscar nővére, aki elmondta: testvére minden vágya, hogy egy nap ismét vadásszon, horgásszon, vagy ha úgy tetszik, normális életet éljen, ahogy régen. „Immár úgy sétálhat az utcán, hogy nem bámulják meg rémülten az emberek. Élvezi az együttlétet a családjával, mert érzi, hogy új életet kapott" - mondta a férfi nővére.


(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 10:53, vasárnap | Bulvár

Elsőbálozó balatonfüredi lány lett az Anna-bál szépe

Elsőbálozó balatonfüredi lány, Soós Kriszta Szonja lett a 199. Anna-bál szépe, első udvarhölgye a fővárosi Mihály Angelika, a második udvarhölgye a szintén budapesti Bundschuh Jázmin lett.

2024. Július 25. 07:40, csütörtök | Bulvár

Több mint félszáz fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.

2024. Július 23. 08:10, kedd | Bulvár

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében

Emberre támadt egy medve hétfőn este Beszterce-Naszód megyében, a Sajónagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Sajószentiván (Santioana) településen, a férfi a lábán és az ágyékán megsérült