Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Január 18. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: NYME-AK

NYME-sek nyerték a Balassi intézet ösztöndíját.

NYME-sek nyerték a Balassi intézet ösztöndíját.

Győr első kulturális mediáció mesterszakos hallgatói elnyerték a Balassi Intézet által, tavaly ősszel meghirdetett, rövid tanulmányútra szóló ösztöndíjat, így február 8-15. között...

Győr első kulturális mediáció mesterszakos hallgatói elnyerték a Balassi Intézet által, tavaly ősszel meghirdetett, rövid tanulmányútra szóló ösztöndíjat, így február 8-15. között a felvidéki magyarság hagyományőrző kultúráját szemlélhetik testközelből.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán épp második szemeszterét abszolváló csoport az iskola Karrier Irodáján keresztül lett figyelmes a hirdetésre még ősszel, majd a Társadalomtudományi, Felnőttképzési és Közművelődési Intézettel egyeztetve fogalmazták meg pályázatukat, mely szerint a Szlovákiában élő magyarok ma is létező, recens népszokásait szeretnék tanulmányozni.

A Campus Hungary Program keretén belül megvalósuló utazás lehetőséget teremt a külföldi tapasztalatszerzésre, ezzel segítve a hallgatók sokszínű képzését, praktikus tudásuk bővítését. Az éppen egy év múlva képesítést szerző szakemberek, mesterdiplomájukkal kezükben, hazai és nemzetközi közösségekben művelődésfejlesztő, kultúraközvetítő feladatokat vállalhatnak, kulturális projektek tervezési, szervezési, üzemeltetési és ellenőrzési szakaszait irányíthatják.

Az ösztöndíjnyertes csoport kutatási témája a Csallóközben és Mátyusföldön élő magyarok kultúrájának vizsgálata és dokumentálása. Farsangi népszokások gyűjtését tervezik, ellátogatnak a dőrejárásról neves Tejfalu községbe, majd a vágfarkasdi tőkehúzás ismérveit tanulmányozzák. A terepmunka során több környékbeli várost, falvat, kulturális intézményt felkeresnek, így többek között megismerhetik a Selye János Egyetem és a révkomáromi-somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet feladatait, archívumait.

Az egyhetes programot filmen és fotósorozaton örökítik meg, így lehetővé téve a korábbi, 2003-as felvételekkel való összehasonlító változásvizsgálatot. A kultúrakutató szeminárium előkészítésében és a gyűjtött anyag feldolgozásában szakmai segítséget nyújt a mesterképzési szak szakfelelőse, dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, egyetemi docens, a hallgatók külföldi munkáját Dr. habil. Liszka József PhD., szlovákiai magyar néprajzkutató patronálja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.