Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2019. Február 26. 20:28, kedd | Külföld

Nyolcméteres bálnára leltek a dzsungelben

Nyolcméteres bálnára leltek a dzsungelben

Habár Dél-Amerika esőerdeinek fajgazdagsága tagadhatatlanul páratlan, bálnák nagyon nagy valószínűséggel nemigen fordulnak meg bennük.

Épp ezért keltett nem kis feltűnést annak a 8 méter hosszú cetnek a teteme, amire Brazília északi részének mangroveerdeiben bukkantak.

Az állat földi maradványát Brazília legnagyobb szigetén, Marajón találták meg alig 15 méterre a folyóparttól. A cet nagy valószínűséggel az Amazonas torkolatához sodródhatott, majd onnan az ár-apály jelenség révén került végül a szárazföldre. A szakértők néhány nappal ezelőtt érkeztek a helyszínre, ahol mintát vettek a tetemből, remélve, hogy fényt deríthetnek az állat pusztulásának okára.

A hosszúszárnyú bálnák akár 16 méterre is képesek megnőni. Bár az elmúlt években populációik növekedésnek indultak, továbbra is veszélyeztetett fajként vannak számon tartva. Ennek oka, hogy a populációk nagyon töredezettek, sőt, egyes biológusok azt sem tartják kizártnak, hogy az izoláltság miatt külön alfajok alakulhattak ki az óceánok különböző pontjain. A faj képviselői egyébként irtózatos távolságokat – akár több tízezer kilométert is – képesek megtenni egy év leforgása alatt.

Az Amazonas medence bejáratánál is több hosszúszárnyú bálna él, nem messze attól a helytől, ahol a fiatal példányra ráakadtak. A pórul járt cet valószínűleg a vándorlás során elszakadhatott csoportjától, az ebből származó stressz pedig végzetesnek bizonyult számára.

A bálnák partra vetődése számos tényezőre vezethető vissza. Előfordulhat, hogy valamiféle betegségtől nagyon legyengülnek, de az is nagyon elképzelhető forgatókönyv, hogy navigációjukat valamilyen külső környezeti tényező megzavarja. Bizonyított, hogy napviharok idején az állatok könnyen eltévedhetnek, de egy nemrég megjelent tanulmány szerint a szonár is összekuszálhatja tájékozódásukat.

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).