Városlista
2024. augusztus 5, hétfő - Krisztina

Hírek

2011. Május 26. 07:37, csütörtök | Kék hírek
Forrás: HírTV

Nyomtalanul eltűntek

Nyomtalanul eltűntek

Tavaly egy kisebb város lakosságának megfelelő számú gyerek „veszett el” hazánkban, 97-en közülük nyomtalanul. Őket azóta sem találják. Az eltűnt gyerekek világnapján – Magyarországon először és elsőként – a Városligetben k

1979. május 25-én reggel a hatéves Etan felvette kék színű, kapitányos sapkáját és első alkalommal lépett ki egyedül a családi apartmanból, hogy rövid séta után felszálljon az iskolabuszra. A biztonságosnak ismert környék és a két háztömbnyi távolság ellenére Etan soha nem érte el a buszmegállót. 32 éve hiába keresik.

Számtalan hasonló eset történt és történik Magyarországon is. Tavaly egy kisebb város lakosságának megfelelő számú gyermek tűnt el. 11 300 esetben indult 2010-ben nyomozás fiatalkorúak eltűnése miatt. Bár 99 százalékuk előkerült, közülük 97 fiatalt azóta sem találnak.

Világnapi program

Erre a súlyos jelenségre szeretné felhívni a figyelmet az Ezer lámpás éjszakája elnevezésű kampány, amelyet május 25-én rendeztek meg a Városligetben. A civil kezdeményezés az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódik. A délután kezdődött eseményen a kerekasztal-beszélgetések mellett koncertekkel is várták az érdeklődőket. Fellépett többek között Tolvai Renáta, Varga Feri és Balássy Betty, és lesz SP & Fluor-koncert is. Az est zárásaként ezer lámpást engedtek a magasba, rajtuk az eltűnt gyerekek kontúrjaival.

A gyerekek eltűnésének hátterében sok tényező áll. Gyakran szociális okokból, családi erőszak miatt, illetve dacból, bosszúból vagy lázadásból hagyják ott a szülői házat. A felmérések szerint a nevelőotthonból elszökött fiatalok nagy része a jobb megélhetés reményében prostituáltnak áll.

Segíthet a tejesdoboz

Magyarországon 25 évet kellett várni arra, hogy elinduljon a tejesdoboz akció – mondta az MNO-nak az Ezer lámpás éjszakája ötletgazdája és főszervezője, Kárász Róbert. Hazánkban az egyik tejforgalmazó cég vállalta, hogy olyan tejesdobozt dob a piacra, amelyen négy eltűnt magyar gyermek – Gödöllei Dominika, Ackermann Dávid, Till Tamás és Strehó Gergő – fényképe és adatai láthatók. 400 ezer liter fényképes tej került a boltok polcaira. Kárász Róbert biztató adatként említette, hogy 6 napja – mióta forgalomba kerültek ezek a tejesdobozok – már két bejelentés is érkezett a rendőrségre.

Mind a négy eltűnt gyermeket hazavárja családja. Till Tamás tízéves volt, amikor 2000. május 28-án eltűnt. Azóta a szülei minden ünnepkor vesznek fiuknak ajándékot, és beteszik a szobájába. Reménykednek, hogy hamarosan hazatér. (da)

MNO - Durkó Anett

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 05. 07:57, hétfő | Kék hírek

Sophos: tavaly minden ötödik magyar vállalatot megtámadtak zsarolóprogrammal

Az adathalászat volt a magyar vállalatok elleni zsarolóvírus-támadások leggyakoribb forrása 2023-ban; tavaly minden ötödik magyar vállalatot megtámadtak zsarolóprogrammal

2024. Augusztus 03. 09:01, szombat | Kék hírek

NAV: folytatódik a nyári ellenőrzés

2024. Augusztus 01. 07:55, csütörtök | Kék hírek

Négyszáznál több gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt

Több mint 400 gyorshajtót fogtak a rendőrök az Árpád hídon két hét alatt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

2024. Augusztus 01. 07:52, csütörtök | Kék hírek

Keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárol a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ismét keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárol.